Ik ben ziek maar mijn werkgever accepteert mijn ziekmelding niet

Het komt voor dat werkgevers stellen dat een werknemer, ondanks een ziekmelding, niet ziek is en gewoon moet komen werken. Voor de werknemer is dat natuurlijk een lastige situatie want wat moet je dan doen?

Wat moet u doen als uw werkgever uw ziekmelding niet accepteert

Of u ziek bent wordt bepaald door de bedrijfsarts. Uw werkgever kan en mag niet bepalen dat u niet ziek bent en (weer) moet komen werken. Zolang u niet bij de bedrijfsarts bent geweest en/of de bedrijfsarts niet heeft geconcludeerd dat u weer in staat bent om (eigen of passende) werkzaamheden te verrichten hoeft u dus ook niet te werken. U heeft dan ook gewoon recht op doorbetaling van uw loon (in ieder geval 70%).

Indien uw werkgever stelt dat u, terwijl u ziek bent, weer moet komen werken dan is het verstandig om direct contact op te nemen met de bedrijfsarts. Is er door de werkgever nog geen bedrijfsarts ingeschakeld? Verzoek uw werkgever dan om een bedrijfsarts in te schakelen en wijs uw werkgever er op dat alleen een bedrijfsarts kan bepalen of u in staat bent om (eigen of passende) werkzaamheden te verrichten.

Niet eens met de bedrijfsarts

Als u het niet eens bent met het advies van de bedrijfsarts dan kunt u een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV. Totdat het deskundigenoordeel is gegeven geldt het advies van de bedrijfsarts. Als dit advies inhoudt dat u niet ziek bent, en dus in staat bent om werkzaamheden te verrichten, dan zult u dit advies moeten opvolgen. Doet u dat laatste niet dan kan de werkgever uw loondoorbetaling stopzetten.

Heeft u vragen over ziekte en ziekmeldingen? Of wilt u dat wij uw zaak beoordelen? 

Neem dan contact op met Advocatenkantoor Rechtdoor. Wij zijn gevestigd in Borne en hebben een bezoekadres in Almelo. Wij zijn goed bereikbaar vanuit Hengelo en Enschede.

Woont u niet in de buurt? Geen probleem wij hebben cliënten in het hele land. Alle communicatie kan telefonisch of via de mail verlopen. 

U kunt uw vraag ook via onze facebookpagina stellen.