Onze kennisbank

Vind het antwoord op uw juridische vragen

U heeft een vraag over een specifiek onderwerp of wilt weten wat uw rechten zijn in een bepaalde situatie? Rechtdoor biedt u praktische juridische informatie en tips ingedeeld op relevante thema’s voor particulieren en bedrijven.

Wat zijn mijn rechten en de rechten van mijn buren met betrekking tot de erfafscheiding?

Veel vragen die wij krijgen over het burenrecht gaan over de erfafscheiding. Moeten de buren mee betalen? Is beplanting op de erfgrens ook voldoende of moet er echt een muur of schutting staan? En wat als ik een nieuwe schutting wil maar de buren willen niet meewerken?

In dit artikel leggen wij uit welke regels er gelden in het burenrecht voor erfafscheidingen, scheidsmuren en schuttingen.
Burenrecht, Leer meer

Bruikleenovereenkomst paard

In de paardenwereld worden heel wat verschillende soorten overeenkomsten gesloten. De bekendste is de koopovereenkomst maar daarnaast kan men ook denken aan bijvoorbeeld een overeenkomst van opdracht met een ruiter of een huurovereenkomst met een pensionklant. In dit artikel wordt de bruikleenovereenkomst besproken.

Paardrijden en het houden van paarden is een dure aangelegenheid. Een paard is zowel in aankoop als in onderhoud nou eenmaal kostbaar. Sommige mensen kiezen er daarom voor om (nog) geen eigen paard aan te schaffen, maar een paard van iemand anders te verzorgen en te berijden. Soms betekent dit dat iemand twee keer in de week op het paard van een ander rijdt, maar het kan ook zo zijn dat de verzorger het paard bijna als eigen paard kan gebruiken. Vaak is er dan sprake van een bruikleenovereenkomst.
Hippischrecht, Leer meer

Koopovereenkomst paard

Veel paarden worden nog steeds verkocht zonder dat er gebruik wordt gemaakt van een schriftelijke koopovereenkomst. Een schriftelijke koopovereenkomst bij de verkoop van een paard is niet verplicht maar kan wel veel problemen voorkomen.

Zoals wij in een ander artikel (over verborgen gebreken bij een paard) hebben geschreven moet een paard dat wordt verkocht beantwoorden aan de overeenkomst. Wanneer er na de koop van het paard problemen ontstaan wordt er dus gekeken of het paard aan de overeenkomst beantwoordt. Als er dan geen schriftelijke koopovereenkomst is dan is het heel erg lastig om te beoordelen of het paard wel of niet aan de overeenkomst beantwoordt.
Hippischrecht, Leer meer

Verborgen gebreken paard

Wanneer u een paard koopt dan moet dat paard beantwoorden aan de overeenkomst. U moet dat geleverd krijgen wat u op grond van de overeenkomst mocht verwachten. Wat u op grond van de overeenkomst mag verwachten is onder andere afhankelijk van de mededelingen die de verkoper heeft gedaan, de leeftijd en de mate van africhting van het paard, maar ook het gebruiksdoel dat u met het paard voor ogen heeft. Een jong en onervaren paard zal doorgaans sneller schrikken en op hol slaan dan een ouder paard met veel (wedstrijd) ervaring. En van een dressuurpaard kunt u niet verwachten dat hij foutloos hinderissen van 1.20 springt, maar van een (ervaren) springpaard doorgaans wel. Toch kan het lastig zijn om te beoordelen wat men van de overeenkomst mag verwachten, het gaat immers om een levend dier.

Om geschillen na de (ver)koop zo veel mogelijk te voorkomen doet u er goed aan om een schriftelijke koopovereenkomst op te stellen waarin u zo veel mogelijk afspraken tussen u en de (ver)koper vastlegt.
Hippischrecht, Leer meer

Non-conformiteit tweedehands auto

Non-conformiteit betekent dat iets niet conform is. In het geval van een tweedehands auto betekent non-conformiteit dat de tweedehands auto die u heeft gekocht niet voldoet aan de overeenkomst. De tweedehands auto heeft gebreken die u op grond van de overeenkomst niet hoefde te verwachten. Als een auto non-conform is dan kunt u een beroep doen op de wettelijke garantie. In dit artikel leest u alles over de non-conformiteit bij tweedehands auto’s. Wilt u liever meteen een jurist spreken? Vraag dan onderaan deze pagina een gratis telefonisch consult aan.
Consumentenrecht, Leer meer

Geldigheidsduur cadeaubonnen

Bijna iedereen maakt het wel eens mee. Je krijgt voor je verjaardag een leuke cadeaubon en legt hem in de la. Twee jaar later vind je de bon terug en vraag je jezelf af of je de bon nog kunt inleveren. In dit artikel leggen wij uit hoe lang uw cadeaubon geldig is.

Om te kunnen bepalen hoe lang uw cadeaubon geldig is moet u weten welke informatie er over de geldigheidsduur is afgegeven toen u de cadeaubon kocht. Deze informatie over de geldigheidsduur moet in beginsel op de bon staan of moet in de algemene voorwaarden staan.
Consumentenrecht, Leer meer

Heb ik ook recht op wettelijke garantie als ik mijn auto van een particulier heb gekocht?

In een ander artikel leggen wij uit wanneer u recht heeft op wettelijke garantie als u bij een garagebedrijf een auto heeft gekocht met verborgen gebreken. Wij bespreken daar ook het wettelijk bewijsvermoeden dat geldt wanneer er sprake is van een consumentenkoop. Dat wettelijk bewijsvermoeden geldt niet als u de auto bij een particulier heeft gekocht. Verder zijn de regels van de wettelijke garantie hetzelfde.
Consumentenrecht, Leer meer

Kan ik een rechtszaak aanspannen zonder advocaat?

U heeft niet altijd een advocaat nodig om een rechtszaak te starten. In sommige gevallen kunt u dat ook zelf doen. In dit artikel bespreken wij alleen civiele zaken. In civiele zaken moet er een onderscheid worden gemaakt tussen zaken die dienen bij de kantonrechter en zaken die dienen bij de rechtbank. Voor zaken die bij de rechtbank dienen moet u een advocaat hebben. Zonder advocaat kunt u daar niet procederen. Voor zaken bij de kantonrechter geldt dat u ook zonder advocaat een rechtszaak kunt aanspannen.
Consumentenrecht, Leer meer

Mag ik zelf een advocaat kiezen als ik een rechtsbijstandverzekering heb?

Als u een rechtsbijstand verzekering heeft dan mag u, wanneer er geprocedeerd moet worden, zelf een advocaat kiezen die wordt betaald door de verzekeraar (het recht op vrije advocaatkeuze). In de buitengerechtelijke fase mag u niet zelf een advocaat kiezen. U wordt dan bijgestaan door een jurist of advocaat van de verzekeraar. U mag u in die buitengerechtelijke fase ook laten bijstaan door een eigen advocaat alleen moet u de kosten van die advocaat dan wel zelf betalen.
Consumentenrecht, Leer meer

Camper met verborgen gebreken

Heeft u een (tweedehands) camper gekocht met verborgen gebreken? En is er geen garantie verleend op de camper of valt het gebrek niet binnen de verleende garantie? Doe dan een beroep op de wettelijke garantie (non-conformiteit). Ongeacht de wel of niet verleende garantie en de inhoud van die garantie heeft u altijd recht op de wettelijke garantie. Die wettelijke garantie houdt in dat de camper die u heeft gekocht moet beantwoorden aan de overeenkomst. Beantwoordt de camper niet aan de overeenkomst (omdat hij verborgen gebreken heeft) dan moet de verkoper de camper kosteloos (laten) herstellen. Doet hij dat niet binnen een redelijke termijn? Dan kunt u de koop ontbinden. In dit artikel leggen wij uit wanneer een camper niet aan de overeenkomst beantwoordt en bespreken wij wat voorbeelden uit de praktijk.
Consumentenrecht, Leer meer

Heeft het zin om een aangetekende brief te weigeren?

Wij krijgen regelmatig brieven retour die wij per aangetekende post hebben verstuurd. Op de enveloppe zit dan een sticker waaruit blijkt dat de brief is geweigerd of niet is afgehaald op het postkantoor. Blijkbaar denken mensen dat de inhoud van de brief geen werking heeft wanneer zij de brief weigeren of niet ophalen maar dat is niet waar. Het is ook heel onverstandig om een aangetekende brief te weigeren. Mededelingen die per aangetekende post worden verstuurd zijn vaak mededelingen die een ander ook echt moeten bereiken om hun werking te hebben. U kunt daarbij denken aan het stuiten van de verjaring of het vernietigen of ontbinden van een overeenkomst.
Consumentenrecht, Leer meer

Hoeveel kost een rechtszaak gemiddeld?

Een vraag die veel aan ons wordt gesteld is hoe duur procederen is. Wat kost een gemiddelde rechtszaak? Als wij een procedure voeren liggen de kosten daarvan gemiddeld tussen de € 5.000,- en € 15.000,-. Hoeveel een rechtszaak kost is afhankelijk van meerdere factoren. Ook zijn er verschillende kosten, namelijk de deurwaarderskosten, de griffierechten en de advocaatkosten. Wij bespreken in dit artikel alleen de kosten van een civiele procedure.

Consumentenrecht, Leer meer

Ik heb een auto gekocht met een teruggedraaide kilometerstand. Kan ik de koop nu ontbinden?

In een ander artikel leggen wij uit hoe het zit als u een auto heeft gekocht met gebreken maar zonder garantie. In dat artikel leggen wij ook uit wat non-conformiteit is. In het kort: een product is non-conform wanneer het niet aan de overeenkomst beantwoordt. Een auto met een teruggedraaide kilometerstand beantwoordt natuurlijk niet aan de overeenkomst. Dat betekent dat u de koop kunt ontbinden. In dit artikel leggen wij dat uit. Ook hebben wij modelbrieven gemaakt die u kunt gebruiken om de koop van uw auto te ontbinden.
Consumentenrecht, Leer meer

De klachtplicht

In de wet staat dat een koper geen beroep kan doen op de wettelijke garantie (de non-conformiteit) als hij niet binnen bekwame tijd klaagt. Dat klagen bij de verkoper moet binnen bekwame tijd nadat de koper heeft ontdekt dat het product niet aan de overeenkomst beantwoordt of binnen bekwame tijd nadat hij dit redelijkerwijze had behoren te ontdekken.

De reden van de klachtplicht is dat de verkoper beschermd moet worden tegen te laten en daardoor moeilijk te betwisten klachten. De koper moet dus na aankoop de zaak op deugdelijkheid onderzoeken en de verkoper zo snel mogelijk waarschuwen als blijkt dat de zaak niet aan de overeenkomst beantwoordt.
Consumentenrecht, Leer meer

Wat te doen als de koper of verkoper weigert mee te werken aan de overdracht van de woning

Als u als koper of verkoper van een woning te maken krijgt met een wederpartij die zonder goede reden ineens aangeeft niet meer mee te willen werken aan de overdracht dan kunt u twee dingen doen, 1) aanspraak op nakoming of 2) aanspraak maken op de boete. Beide opties beginnen met het stellen van een termijn waarbinnen de wederpartij alsnog dient na te komen. Dit doet u met een ingebrekestelling. Wij hebben modelbrieven gemaakt die u kunt gebruiken voor het ingebreke stellen van uw wederpartij en voor het ontbinden van de overeenkomst.

Indien de wederpartij ook na deze termijn geen medewerking verleent dan is hij, juridisch gezien, in ‘verzuim’. U kan er dan voor kiezen om nakoming te vorderen en aanspraak te maken op de boete van drie promille per dag of u kunt de koopovereenkomst ontbinden en aanspraak maken op de contractuele boete van 10%. Voor meer informatie over deze boetes verwijzen wij u naar het artikel ‘boetes koopovereenkomst woning’.
Goederenrecht, Leer meer

Kan een erfgrens wijzigen door verjaring?

Een erfgrens kan inderdaad wijzigen door verjaring. Over het algemeen is de kadastrale grens de juridische en dus de juiste grens. Wanneer echter de erfafscheiding (vaak gevormd door een schutting, hekwerk of haag) meer dan 10 of 20 jaar lang niet op de kadastrale grens heeft gestaan kan er door verjaring een nieuwe erfgrens ontstaan. De verjaringstermijn voor de erfgrens is dus 10 of 20 jaar. Die grens wijzigt dan na 10 of 20 jaar omdat iemand door verjaring eigenaar wordt van grond van een ander.
Burenrecht, Leer meer

Heeft u discussie over de erfgrens? Dan kan een grensreconstructie van belang zijn

Erfgrenzen bepalen waar de eigendom van de één begint en de eigendom van de ander ophoudt. Alle percelen grond zijn ooit een keer ingemeten door het Kadaster waarbij de kadastrale grenzen zijn vastgesteld. Als het goed is heeft het Kadaster daarbij de kadastrale grens geregistreerd conform de juridische grens. Er ontstaan ook nog steeds nieuwe percelen grond doordat bestaande percelen worden gesplitst in kleinere percelen of omdat percelen worden samengevoegd. Wanneer er wordt gesplitst of samengevoegd ontstaat er een nieuwe eigendomsgrens (juridische grens) die vervolgens door het Kadaster wordt geregistreerd als kadastrale grens. In dit artikel ga ik er vanuit dat de kadastrale grens goed is geregistreerd dus conform de juridische grens.
Burenrecht, Leer meer

Verjaring erfgrens voorkomen

In het kort komt het er op neer dat een erfgrens door verjaring kan wijzigen wanneer iemand grond van een ander meer dan 10 jaar (de verjaringstermijn bij goede trouw) of meer dan 20 jaar (verjaringstermijn wanneer er geen sprake is van goede trouw) in bezit heeft. Wanneer de verjaringstermijn is voltooid gaat de eigendom van de grond over en verandert ook de erfgrens. Het is belangrijk om die verjaring te voorkomen als iemand anders grond van u in bezit heeft omdat u daarmee de verjaring van de erfgrens voorkomt. Wij hebben een artikel geschreven over wat u moet doen als iemand anders grond van u in gebruik heeft. Alles wat in dat artikel staat is ook van toepassing als u de verjaring van de erfgrens wilt voorkomen. Verjaring van de erfgrens voorkomt u immers door er voor te zorgen dat een ander geen grond van u in bezit heeft. In dat artikel staat ook een link naar een gratis modelbrief die u kunt gebruiken.
Burenrecht, Leer meer

Is plaatsing van een camera door uw buren onrechtmatig?

Voelt u zich bespied door de camera’s van uw buren? Vooral in wijken waar veel wordt ingebroken, hangen bewoners regelmatig camera’s op ter beveiliging van hun woning en/of auto. In principe mag iedereen camera’s ophangen aan zijn woning. Echter, het kan voorkomen dat u als buur hierbij ongewild op de camerabeelden van uw buurman of buurvrouw komt te staan. Er is dan mogelijk sprake van een inbreuk op uw persoonlijke levenssfeer. Of in een bepaald geval het ophangen van een camera onrechtmatig is, hangt van verschillende omstandigheden af. Zo kan dit onder andere afhankelijk zijn van bijvoorbeeld de stand van de camera, de ruimtelijke inrichting en de belangen die uw buren hebben bij het ophangen van de camera. In dit artikel leest u welke concrete omstandigheden van belang zijn voor de vraag of de plaatsing van een camera door uw buren aan hun woning onrechtmatig is jegens u als buur.
Burenrecht, Leer meer

Snippergroen

Snippergroen is de reden dat wij ons binnen Rechtdoor zijn gaan specialiseren in grensgeschillen. Tijdens het gratis inloopspreekuur in 2012, dat zij destijds hield in het Kutlurhus in Borne, kreeg Lotte van de Wetering, veel vragen over het snippergroenproject van de gemeente Borne. Zij is zich toen gaan verdiepen in eigendomsverkrijging van grond door verjaring en ontdekte hoe interessant dit onderwerp is. Inmiddels houdt zij zich als advocaat bijna uitsluitend bezig met geschillen over grond, verjaring en erfgrenzen en zijn ook de andere collega’s binnen Rechtdoor zich gaan specialiseren in dit onderwerp.
Burenrecht, Leer meer

Ben ik eigenaar van de grond geworden door verjaring?

Erfgrenzen zorgen regelmatig voor conflicten, zowel tussen buren als tussen burgers en gemeenten. Veel mensen denken dat de kadastrale grens altijd de juridische en dus juiste grens is maar dat is niet zo. Door verjaring kan de grens wijzigen. De kadastrale grens is dan niet meer de (juridische) grens.

In dit artikel leggen wij uit hoe iemand door verjaring eigenaar kan worden van grond en hoe dus de juridische grens door verjaring kan veranderen. Kort samengevat kan iemand door verjaring eigenaar worden van de grond van een ander wanneer hij of zij die grond meer dan 10 jaar of meer dan 20 jaar in bezit heeft. De verjaringstermijn van 10 jaar (verkrijgende verjaring) geldt wanneer iemand te goeder trouw is en de verjaringstermijn van 20 jaar (bevrijdende verjaring) wanneer er geen sprake is van goede trouw,

Wilt u een beroep doen op verjaring? Gebruik dan onze modelbrief.
Burenrecht, Leer meer

Wat kan ik doen als mijn buren geluidsoverlast veroorzaken?

Afhankelijk van de vraag of u in een koop- of huurwoning woont en ook afhankelijk van de soort overlast die door uw buren wordt veroorzaakt, zijn er verschillende wegen die u kunt bewandelen.

Uiteraard verdient een oplossing in overleg met de buren altijd de voorkeur. Hier kan de wijkagent of iemand van de woningbouwvereniging (als u een woning huurt) een rol in spelen, maar u kunt ook kiezen voor een mediator of buurtbemiddeling. Het voeren van een juridische procedure is in dit soort situaties (omdat u toch buren bent) vaak een laatste redmiddel. Er zijn echter (helaas genoeg) gevallen waarin de overlast veroorzakende buren, nergens toe bereid zijn en gewoon verder gaan met het veroorzaken van overlast. Mocht dat bij u ook het geval zijn en overweegt u om de juridische weg te gaan bewandelen dan kunt u hieronder lezen welke opties er zijn.
Burenrecht, Leer meer

Wat moet ik doen als iemand grond van mij in gebruik heeft?

Heel veel erfgrenzen komen niet overeen met de kadastrale grens. Schuttingen die verkeerd worden geplaatst, ruilverkavelingen waarbij van alles fout gaat, een grens die niet goed wordt opgemeten of eigendomsverkrijging door verjaring. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom de feitelijke (en soms ook juridische) grens niet overeenkomt met de kadastrale grens. Soms is het al jarenlang bekend dat er “iets mis is met de grens” maar het kan ook naar voren komen als er een meting wordt gedaan door het Kadaster omdat u bijvoorbeeld een nieuwe woning heeft gekocht en daarvan de grenzen laat uitzetten door het Kadaster of omdat u een nieuwe erfafscheiding wilt plaatsen.

In dit artikel leggen wij uit wat u kunt doen als de buren grond van u gebruiken en wat u moet doen om te voorkomen dat u de eigendom van de grond verliest. Ook hebben wij voor u een gratis modelbrief gemaakt waarmee u ontruiming van de grond kunt vorderen.
Burenrecht, Leer meer

Modelbrief beroep op verjaring grond

In een ander artikel leggen wij uit wanneer iemand eigenaar kan worden van grond door verjaring. Wij krijgen daar veel vragen over met name ook over de procedure die er gevolgd moet worden wanneer iemand een beroep op verjaring van grond doet. Wij leggen in dit artikel uit hoe die procedure voor verjaring van grond er uit ziet. Ook hebben wij een modelbrief gemaakt die u kunt gebruiken wanneer u van mening bent dat u door verjaring eigenaar bent geworden van een strook grond en een beroep wilt doen op verjaring. Die modelbrief kunt u onderaan deze pagina aanvragen.
Burenrecht, Leer meer

Re-integratieverplichtingen voor werkgevers bij grensarbeiders

Grensarbeiders. Vooral hier in Twente, waar we dicht tegen de Duitse grens aanzitten, zien we het steeds vaker. Een Nederlandse werkgever die een werknemer in dienst heeft die in een ander EU-land woont, zoals bijvoorbeeld Duitsland. In Nederland rust er op de werkgever een breed scala aan verplichtingen waaraan hij moet voldoen wanneer hij te maken krijgt met een zieke werknemer. Maar hoe dient de Nederlandse werkgever aan deze verplichtingen te voldoen indien zijn werknemer niet in Nederland woont? In dit artikel leest u waar u als werkgever rekening mee moet houden bij het re-integratietraject voor werknemers die over de grens wonen. Het is belangrijk om hier alert op te zijn, want indien u zich als werkgever niet aan uw re-integratieverplichtingen houdt, kan dit in het ergste geval betekenen dat u ernstig verwijtbaar handelt.
Arbeidsrecht, Leer meer

Modelbrief bezwaar ontslag op staande voet

In een ander artikel op onze website leggen wij uit wanneer iemand op staande voet kan worden ontslagen en hoe een ontslag op staande voet kan worden aangevochten. Wij leggen in dat laatste artikel onder andere uit dat er binnen twee maanden een procedure moet worden gestart bij de kantonrechter om het ontslag op staande voet vernietigd te krijgen. Maar, alvorens een procedure te starten is het verstandig om eerst een briefje aan de werkgever toe te sturen waarin u de werkgever vraagt om het ontslag op staande voet in te trekken. Wij hebben voor u een modelbrief gemaakt die u daarvoor kunt gebruiken.
Arbeidsrecht, Leer meer

De wettelijke opzegverboden bij ontslag

In de wet zijn een aantal gevallen opgenomen waarin de werkgever de arbeidsovereenkomst niet mag opzeggen (de werknemer niet mag ontslaan). Dit zijn de opzegverboden. Deze opzegverboden zijn ervoor bedoeld om werknemers die een groter risico lopen om ontslagen te worden extra bescherming te bieden. Er wordt daarbij een verschil gemaakt tussen de zogenaamde ‘tijdens’ en de ‘wegens’ verboden. De naam zegt het eigenlijk al. Bij de tijdens verboden mag niet worden opgezegd indien op dat moment sprake is van een in die wet genoemde situatie. Bij de wegens verboden mag niet worden opgezegd als de werkgever de arbeidsovereenkomst wil opzeggen omdat op dat moment sprake is van een in die wet genoemde situatie.
Arbeidsrecht, Leer meer

Ontslag via de kantonrechter

Als u een werknemer wilt ontslaan dan moet u een verzoekschrift indienen bij de kantonrechter. Dat geldt ook voor ontslagen op grond van bedrijfseconomische redenen en landurige ziekte wanneer er geen tussentijds opzegbeding in de arbeidsovereenkomst staat. Ook dan moet er voor het ontslag van de werknemer een verzoekschrift worden ingediend bij de kantonrechter. In dat verzoekschrift vraagt u de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst met uw werknemer te ontbinden (uw werknemer te ontslaan). De kantonrechter mag een arbeidsovereenkomst niet ontbinden (uw werknemer ontslaan) als sprake is van een opzegverbod. Ook moet er in de meeste gevallen voldaan zijn aan de herplaatsingsverplichting.
Arbeidsrecht, Leer meer

Hoe kan ik mijn werknemer ontslaan?

Als u een werknemer wilt ontslaan zijn daar verschillende manieren voor. Op welke manier u uw werknemer moet ontslaan is afhankelijk van de reden van het ontslag. Als er bijvoorbeeld sprake is van bedrijfseconomische redenen moet het ontslag van uw werknemer via het UWV en als er sprake is van disfunctioneren moet het ontslag van uw werknemer via de kantonrechter.

Wij adviseren werkgevers die hun werknemer willen ontslaan altijd om eerst te bekijken of de werknemer wil instemmen met een ontslag met wederzijds goedvinden, dat scheelt namelijk behoorlijk wat tijd, geld en negatieve energie. In het geval van een ontslag met wederzijds goedvinden wordt de arbeidsovereenkomst beëindigd door middel van een vaststellingsovereenkomst (VSO). Voor ontslag met wederzijds goedvinden maakt het niet uit wat de ontslaggrond is. Voor alle ontslaggronden kan de werknemer met wederzijds goedvinden worden ontslagen. Meer over het ontslag met wederzijds goedvinden leest u hier.
Arbeidsrecht, Leer meer

Moet het loon tijdens ziekte altijd doorbetaald worden?

Het loon van een zieke werknemer moet in de meeste gevallen twee jaar lang doorbetaald worden. Er zijn echter wel uitzonderingen. In de volgende gevallen hoeft het loon van de werknemer niet doorbetaald te worden:

tijdens de wachtdagen;

de ziekte is veroorzaakt door opzet van de werknemer;

de ziekte is het gevolg van een gebrek dat de werknemer tijdens de sollicitatiefase heeft verzwegen;

de werknemer vertraagt of belemmert zijn genezing;

de werknemer weigert om passende arbeid te verrichten;

de werknemer weigert om mee te werken aan redelijke voorschriften of maatregelen die erop zijn gericht om hem passende arbeid te laten verrichten;

de werknemer weigert om mee te werken aan het opstellen, evalueren en bijstellen van het plan van aanpak.

In een ander artikel vertellen wij hoeveel loon er doorbetaald moet worden tijdens ziekte. Dat artikel vindt u hier.
Arbeidsrecht, Leer meer

Hoeveel loon moet er tijdens ziekte doorbetaald worden?

In de wet staat dat een werkgever twee jaar lang 70% van het loon van een zieke werknemer moet doorbetalen. Er geldt hierbij wel een maximum dagloon. In de cao of de arbeidsovereenkomst kan staan dat er een hoger percentage moet worden uitbetaald. Zo betalen sommige werkgevers 100% van het loon door of wordt er bijvoorbeeld het eerste jaar 100% betaald en het tweede jaar 70%. Kijk dus altijd de arbeidsovereenkomst en de cao na.
Arbeidsrecht, Leer meer

Ontslag op staande voet aanvechten

In een ander artikel leggen wij uit wanneer iemand op staande voet ontslagen kan worden en aan welke vereisten een ontslag op staande voet moet voldoen. In dit artikel leggen wij uit hoe u een ontslag op staande voet kunt aanvechten zodat u uw recht op WW en de transitievergoeding niet verliest.

Wanneer u op staande voet bent ontslagen kunt u kiezen uit twee opties:

Het ontslag op staande voet vernietigen
Aanspraak maken op de gefixeerde schadevergoeding en op een billijke vergoeding
Wij hebben een modelbrief gemaakt waarmee u bezwaar kunt maken tegen het ontslag op staande voet.
Arbeidsrecht, Leer meer

Wijziging van de arbeidsduur

Werkgevers hebben veelal te maken met werknemers die in deeltijd willen werken of die juist meer willen werken, bijvoorbeeld van deeltijd naar voltijd. Over het algemeen wordt dit in goed overleg geregeld, maar wat nou als dit niet lukt? Wat zijn de rechten en plichten van respectievelijke de werkgever en werknemer?

In het navolgende zullen twee grondslagen worden besproken die kunnen dienen voor een verzoek van de werknemer tot wijziging van de arbeidsduur. Hieronder wordt in hoofdlijnen uiteengezet welke rechten en plichten de werknemer c.q. werkgever heef.
Arbeidsrecht, Leer meer

Mag mijn werkgever dagen waarop ik ziek ben aanmerken als vakantiedagen?

Onder bepaalde voorwaarden mag dit. Er moeten twee situaties onderscheiden worden. De eerste is de situatie waarin vooraf, in de arbeidsovereenkomst of de cao, overeen is gekomen dat ziektedagen als vakantiedagen worden aangemerkt. De tweede is de situatie waarin, tijdens of na de ziekte, overeen wordt gekomen dat ziektedagen als vakantiedagen worden aangemerkt. Wij zullen eerst bespreken welke vakantiedagen verrekend mogen worden met ziektedagen.
Arbeidsrecht, Leer meer

Heb ik wel recht op een WW-uitkering als ik akkoord ga met mijn ontslag?

Veel arbeidsovereenkomsten eindigen met wederzijds goedvinden (door middel van een vaststellingsovereenkomst). Dat betekent dat werkgever en werknemer het eens zijn over het ontslag. De beëindiging wordt dan vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Veel mensen zijn bang dat zij geen recht hebben op een WW-uitkering als zij een vaststellingsovereenkomst tekenen en dus akkoord gaan met een ontslag met wederzijds goedvinden. Dat is echter nergens voor nodig: meestal heeft u gewoon recht op een WW-uitkering als u met wederzijds goedvinden ontslagen wordt . U moet echter wel een aantal zaken goed controleren. Wanneer de vaststellingsovereenkomst niet goed is opgesteld kan het zijn dat u uw recht op een WW-uitkering verliest. Hieronder leest u waar u op moet letten om te voorkomen dat u uw recht op een WW-uitkering verliest als uw werkgever u wil ontslaan met wederzijds goedvinden.
Arbeidsrecht, Leer meer

Bouw ik vakantiedagen op tijdens ziekte?

Vanaf 1 januari 2012 bouwt u gewoon vakantiedagen op als u ziek bent. Voor 1 januari 2012 werden er alleen vakantiedagen opgebouwd over het laatste half jaar dat iemand ziek was. Werknemers die dus langer dan een half jaar ziek waren bouwden minder vakantiedagen op. Vanaf 1 januari 2012 is dit gewijzigd.

De wettelijke vakantiedagen zijn de vakantiedagen waar u op grond van de wet recht op heeft. Dit is vier maal de overeengekomen arbeidsduur per week. Iemand die 40 uur per week werkt heeft dus 160 wettelijke vakantie-uren (20 vakantiedagen).
Arbeidsrecht, Leer meer

Mag een werknemer zijn werk opschorten als het loon niet wordt betaald?

Helaas komt het voor dat werkgevers hun werknemers niet, of niet op tijd, hun loon betalen. De meeste werknemers zullen er geen problemen mee hebben als hun loon een paar dagen later wordt uitbetaald maar als het loon weken, of zelfs maanden niet wordt uitbetaald is dat natuurlijk niet meer acceptabel.

Vraag die hier centraal staat is of je als werknemer je werkzaamheden mag opschorten als je loon (tijdelijk) niet wordt betaald en of je dan over de periode waarin er niet is gewerkt ook recht hebt op loon. Enige tijd geleden is er een uitspraak gepubliceerd waarin een werknemer zijn werkzaamheden had opgeschort omdat de werkgever zijn loon niet betaalde.
Arbeidsrecht, Leer meer

Ik wil vakantie opnemen tijdens mijn ziekte mogen deze dagen worden aangemerkt als vakantiedagen?

Er bestaat bij zowel werkgevers als werknemers nogal eens wat onduidelijkheid over de regels met betrekking tot het opnemen van vakantie tijdens ziekte. Dit is ook niet zo vreemd want de wet noch de rechtspraak voorziet in een duidelijk antwoord. Desondanks zijn er een aantal regels uit af te leiden over het opnemen van vakantie tijdens ziekte.

(Let op: dit artikel dient onderscheiden te worden van de situatie waarin werkgevers ziektedagen mogen verrekenen met vakantiedagen. Dit wordt beschreven in het artikel ‘Vervallen mijn vakantiedagen tijdens mijn ziekte?’. Dit artikel is gericht op de situatie waarin de werknemer daadwerkelijk op vakantie gaat.)
Arbeidsrecht, Leer meer

Verborgen gebreken huis

Het aan- en verkopen van een huis kan veel stress met zich meebrengen. Als dan eenmaal de levering heeft plaatsgevonden kan men vaak opgelucht ademhalen. Helaas geldt dat niet voor iedereen. Ook na de eigendomsoverdracht van een woning kunnen er nog allerlei problemen ontstaan bijvoorbeeld wanneer er sprake is van verborgen gebreken. In dit artikel leggen wij uit in welke gevallen de verkoper van een huis aansprakelijk is voor verborgen gebreken.

In het kort komt het er op neer dat de verkoper in beginsel alleen aansprakelijk is voor verborgen gebreken die een normaal gebruik als huis in de weg staan. Staat het verborgen gebrek een normaal gebruik als huis niet in de weg? Dan is de verkoper niet aansprakelijk voor de verborgen gebreken. Staat er een ouderdomsclausule in de koopovereenkomst? Dan is de aansprakelijkheid van de verkoper voor verborgen gebreken in of aan het huis meestal helemaal uitgesloten en is de verkoper alleen aansprakelijk voor verborgen gebreken als hij zijn mededelingsplicht heeft geschonden.
Verbintenissenrecht, Leer meer

Misbruik financieringsvoorbehoud

De meeste kopers van een woning kopen onder voorbehoud van financiering. Als de koper dan op datum x geen financiering heeft kunnen regelen heeft hij het recht, om zonder gevolgen, de koopovereenkomst te ontbinden. Gelukkig doen de meeste kopers hun best om financiering te verkrijgen, zij hebben immers niet voor niets de woning gekocht. Helaas zien wij in de praktijk ook andere voorbeelden. Het komt (best vrij regelmatig) voor dat kopers toch niet hun best doen om de financiering te regelen maar vervolgens wel de koopovereenkomst ontbinden op grond van het financieringsvoorbehoud. Dat gebeurt bijvoorbeeld in situaties waarin een koper toch spijt krijgt van de aankoop (omdat er een andere mooiere woning vrij is gekomen) of zich om andere redenen heeft bedacht. Er wordt dan misbruik gemaakt van het financieringsvoorbehoud. Eigenlijk kan de koper de koopovereenkomst na het verstrijken van de bedenktijd niet meer ontbinden. Afspraak is afspraak, dat is het uitgangspunt. De enige manier om de overeenkomst te kunnen ontbinden is met een beroep op het financieringsvoorbehoud. Om dit soort situaties tegen te gaan bevat de standaard koopovereenkomst van de NVM gelukkig wel wat waarborgen. Er moet aan een aantal voorwaarden zijn voldaan om rechtsgeldig een beroep te kunnen doen op het financieringsvoorbehoud. Die voorwaarden bespreken wij hieronder.
Verbintenissenrecht, Leer meer

Wat moet ik doen als de koper van mijn huis niet op tijd is met de waarborgsom of bankgarantie?

Bij de verkoop van een woning wordt meestal afgesproken dat er na het verstrijken van het financiervoorbehoud een waarborgsom van 10% van de koopsom wordt gestort of dat er een bankgarantie wordt afgegeven. In de koopovereenkomst staat ook op welke datum dat uiterlijk moet gebeuren. Helaas gebeurt dat niet altijd op tijd. In de meeste gevallen dat dit niet op tijd gebeurt heeft de koper de financiering (nog) niet rond.
Verbintenissenrecht, Leer meer

Is de makelaar aansprakelijk als de woonoppervlakte niet klopt?

Er zijn meerdere aspecten die de prijs van een huis bepalen. Een daarvan is de woonoppervlakte. Het meten van die woonoppervlakte gebeurt volgens een door de branche opgestelde meetinstructie. En toch gaat het regelmatig mis. Na verkoop blijkt dan dat de woning (veel) kleiner is dan in de advertentie op Funda en/of in de brochure stond. Is de verkopend makelaar in zo’n geval aansprakelijk? Ja, meestal wel.
Verbintenissenrecht, Leer meer

Wanneer heb ik recht op een advocaat van onvermogen?

De uurtarieven van advocaten zijn hoog en voor veel mensen moeilijk op te brengen. Soms ontkomt u er echter niet aan om een advocaat in te schakelen. Als uw inkomen en vermogen binnen bepaalde grenzen vallen heeft u recht op een advocaat van onvermogen, dit heet een toevoeging. U betaalt dan een eigen bijdrage en voor het overige deel worden de advocaatkosten betaald door de overheid. De toevoeging wordt in de volksmond pro deo advocaat of ook wel de advocaat van onvermogen genoemd.
Verbintenissenrecht, Leer meer

Is een mondelinge koopovereenkomst voor een woning rechtsgeldig?

Voor de meeste overeenkomsten geldt dat deze mondeling tot stand kunnen komen. Zij hoeven niet schriftelijk te worden vastgelegd. Er zijn een aantal uitzonderingen waaronder de koop van een woning. Maar ook voor de koop van een woning geldt dat deze overeenkomst, in bepaalde gevallen, mondeling tot stand kan komen. In dit artikel leggen wij uit in welke gevallen het schriftelijkheidsvereiste geldt. Ook leggen wij uit in welke gevallen u actie kunt ondernemen als de koper of verkoper weigert om de koopovereenkomst te tekenen terwijl er mondeling al wel overeenstemming was. In een ander artikel leggen wij uit wanneer er is voldaan aan het schriftelijkheidsvereiste.
Verbintenissenrecht, Leer meer

Buitengerechtelijke incassokosten

Buitengerechtelijke kosten zijn kosten die u in rekening kunt brengen wanneer uw klant niet op tijd de factuur betaalt. Het zijn vastgestelde kosten die worden berekend aan de hand van de hoogte van de vordering, zie onderstaande tabel.

U kunt de buitengerechtelijke kosten altijd in rekening brengen als er te laat wordt betaald. Het is niet zo dat u deze buitengerechtelijke kosten alleen in rekening kunt brengen als u een bedrijf heeft ingeschakeld om de vordering voor u te incasseren. Ook wanneer u zelf de vordering incasseert kunt u aanspraak maken op deze buitengerechtelijke kosten. Het is dan een vergoeding voor de tijd die u heeft moeten besteden aan het incasseren van de vordering.
Verbintenissenrecht, Leer meer

Is uw klant failliet en is uw rekening nog niet betaald? Het recht van reclame kan uitkomst bieden

Veel ondernemers hebben er momenteel mee te maken. Klanten met openstaande rekeningen die failliet gaan. De kans dat er een uitkering uit het faillissement volgt is erg klein.

Indien de factuur minder dan zes weken openstaat en de goederen nog geen zestig dagen bij de klant staan dan kunt u waarschijnlijk een beroep doen op het recht van reclame. Wanneer u met succes een beroep doet op het recht van reclame dan krijgt u de geleverde goederen weer terug. U wordt weer de eigenaar van deze goederen.
Verbintenissenrecht, Leer meer

Second Opinion Advocaat Rechtsbijstand

Verzekerden krijgen van de rechtsbijstandverzekeraar wel eens te horen dat een zaak geen redelijke kans van slagen heeft. Er wordt dan geen dekking verleend. Dit terwijl de verzekerde van mening is dat hij toch echt een sterke zaak heeft. Ook kan het voorkomen dat u het niet eens bent met de wijze waarop uw zaak behandeld wordt. U kunt in dat geval een second opinion laten uitvoeren op de kosten van de rechtsbijstandverzekeraar. Dit is vastgelegd in de geschillenregeling.
Verbintenissenrecht, Leer meer

Boetes koopovereenkomst woning

Iedereen die wel eens een woning heeft gekocht of verkocht kent de 10% boete. Deze boete staat in bijna alle koopovereenkomsten en moet betaald worden als één van beide partijen de afspraken die zijn gemaakt niet nakomt.

In dit artikel bespreken wij de boete van 10% en de boete van drie promille per dag. Wij leggen uit wanneer die boete betaald moet worden, welke regels er gelden om aanspraak te kunnen maken op de boete en hoe de boete geïncasseerd moet worden. Ook leest u in dit artikel wanneer degene die de boete moet betalen een beroep kan doen op matiging.
Verbintenissenrecht, Leer meer

Modelbrieven in gebreke stellen en ontbinding koop woning

Als u een woning heeft gekocht of verkocht gaat u er vanuit dat de andere partij zich houdt aan de overeenkomst en de afspraken nakomt die daarin staat. Helaas komt het regelmatig voor dat die afspraken niet (tijdig) worden nagekomen. In de meeste koopovereenkomsten van huizen en appartementen staan bepalingen over ingebreke stellen, ontbinden en de boete die de andere partij moet betalen als hij of zij de overeenkomst niet nakomt. In een ander artikel leggen wij uit hoe en wanneer er aanspraak gemaakt kan worden op de boetes die zijn opgenomen in de meeste koopovereenkomsten van woningen.
Verbintenissenrecht, Leer meer

Modelbrief opeisen geldlening

In een ander artikel op onze website leggen wij uit wanneer iemand op staande voet kan worden ontslagen en hoe een ontslag op staande voet kan worden aangevochten. Wij leggen in dat laatste artikel onder andere uit dat er binnen twee maanden een procedure moet worden gestart bij de kantonrechter om het ontslag op staande voet vernietigd te krijgen. Maar, alvorens een procedure te starten is het verstandig om eerst een briefje aan de werkgever toe te sturen waarin u de werkgever vraagt om het ontslag op staande voet in te trekken. Wij hebben voor u een modelbrief gemaakt die u daarvoor kunt gebruiken.
Verbintenissenrecht, Leer meer

Ik wil geld dat ik (zonder contract) heb uitgeleend terugvorderen. Hoe doe ik dat?

U heeft een onderhandse lening verstrekt aan een familielid, een vriend of iemand anders en wilt dat geld terugvorderen? Hier leest u wanneer een onderhandse lening rechtsgeldig is, of u als lener het geld kunt opeisen dat aan u zou worden uitgeleend, of u als uitlener het geld kunt opeisen wat u heeft uitgeleend, welke stappen u moet ondernemen om het uitgeleende geld terug te krijgen en wat u kunt u doen als het geleende bedrag niet wordt terugbetaald. In een ander artikel leggen wij uit wanneer een onderhandse lening verjaart. Hier kunt u een modelbrief aanvragen waarmee u uitgeleend geld kunt opeisen.
Verbintenissenrecht, Leer meer

Hoe start ik zelf een procedure bij de kantonrechter en hoe verloopt die procedure?

U leest dit artikel omdat u zelf een procedure gaat starten bij de kantonrechter of overweegt om zelf een procedure te starten. In dit artikel leggen wij u uit hoe u die procedure start en hoe de procedure verloopt. Wij beschrijven in dit artikel procedures waarin u een bedrag van € 25.000,- of minder vordert van de wederpartij, die procedures worden namelijk gestart met een dagvaarding en dienen bij de kantonrechter. In deze infographic wordt weergegeven hoe u een procedure start en in deze infographic hoe een procedure verloopt.

Verbintenissenrecht, Leer meer

Kan ik zelf een vordering incasseren en een incassoprocedure starten?

Niets zo vervelend als debiteuren die niet betalen en telkens weer met smoesjes komen waarom er niet wordt betaald. Of debiteuren die juist zeggen dat er betaald wordt maar dat vervolgens niet doen. Op een gegeven moment is de maat vol en wilt u niet langer op uw geld wachten: de vordering moet worden geïncasseerd. Maar hoe werkt dat nu zo’n vordering incasseren en kunt u dat ook zelf doen? Ja, dat kan, u kunt zelf een vordering incasseren. In dit artikel leggen wij u uit hoe u dat doet.
Verbintenissenrecht, Leer meer

Wanneer is er voldaan aan het schriftelijkheidsvereiste voor de verkoop van een woning?

In een ander artikel hebben wij uitgelegd dat een koopovereenkomst met betrekking tot een woning altijd schriftelijk moet zijn als er een particuliere koper in het spel is. Maar wanneer is er nu sprake van een schriftelijke koopovereenkomst? Is het voldoende als er bijvoorbeeld mailwisseling is waaruit de afspraken blijken of moet het echt een document zijn waar koopovereenkomst boven staat?
Verbintenissenrecht, Leer meer

Ontbinding koopovereenkomst op grond van financieringsvoorbehoud woning niet goed gedocumenteerd

In de meeste koopovereenkomsten van woningen is een financieringsvoorbehoud opgenomen. Wanneer de koper de financiering dan voor een bepaalde datum niet rond kan krijgen kan hij de koopovereenkomst ontbinden. In de koopovereenkomst is meestal ook opgenomen dat de ontbinding op grond van het financieringsvoorbehoud goed gedocumenteerd dient te geschieden. Wat onder goed gedocumenteerd wordt verstaan is meestal ook in de koopovereenkomst omschreven. Zo kan er bijvoorbeeld staan dat er minimaal één afwijzing van een bank moet worden overgelegd of een bewijsstuk waaruit volgt dat de koper een offerte heeft aangevraagd die niet tot het gewenste resultaat heeft geleid.
Verbintenissenrecht, Leer meer