Arbeidsrecht

Ik wil vakantie opnemen tijdens mijn ziekte mogen deze dagen worden aangemerkt als vakantiedagen?

Er bestaat bij zowel werkgevers als werknemers nogal eens wat onduidelijkheid over de regels met betrekking tot het opnemen van vakantie tijdens ziekte. Dit is ook niet zo vreemd want de wet noch de rechtspraak voorziet in een duidelijk antwoord. Desondanks zijn er een aantal regels uit af te leiden over het opnemen van vakantie tijdens ziekte.

(Let op: dit artikel dient onderscheiden te worden van de situatie waarin werkgevers ziektedagen mogen verrekenen met vakantiedagen. Dit wordt beschreven in het artikel ‘Vervallen mijn vakantiedagen tijdens mijn ziekte?’. Dit artikel is gericht op de situatie waarin de werknemer daadwerkelijk op vakantie gaat.)
Arbeidsrecht, Leer meer

Mag een werknemer zijn werk opschorten als het loon niet wordt betaald?

Helaas komt het voor dat werkgevers hun werknemers niet, of niet op tijd, hun loon betalen. De meeste werknemers zullen er geen problemen mee hebben als hun loon een paar dagen later wordt uitbetaald maar als het loon weken, of zelfs maanden niet wordt uitbetaald is dat natuurlijk niet meer acceptabel.

Vraag die hier centraal staat is of je als werknemer je werkzaamheden mag opschorten als je loon (tijdelijk) niet wordt betaald en of je dan over de periode waarin er niet is gewerkt ook recht hebt op loon. Enige tijd geleden is er een uitspraak gepubliceerd waarin een werknemer zijn werkzaamheden had opgeschort omdat de werkgever zijn loon niet betaalde.
Arbeidsrecht, Leer meer

Hoeveel loon moet er tijdens ziekte doorbetaald worden?

In de wet staat dat een werkgever twee jaar lang 70% van het loon van een zieke werknemer moet doorbetalen. Er geldt hierbij wel een maximum dagloon. In de cao of de arbeidsovereenkomst kan staan dat er een hoger percentage moet worden uitbetaald. Zo betalen sommige werkgevers 100% van het loon door of wordt er bijvoorbeeld het eerste jaar 100% betaald en het tweede jaar 70%. Kijk dus altijd de arbeidsovereenkomst en de cao na.
Arbeidsrecht, Leer meer

Moet het loon tijdens ziekte altijd doorbetaald worden?

Het loon van een zieke werknemer moet in de meeste gevallen twee jaar lang doorbetaald worden. Er zijn echter wel uitzonderingen. In de volgende gevallen hoeft het loon van de werknemer niet doorbetaald te worden:

tijdens de wachtdagen;

de ziekte is veroorzaakt door opzet van de werknemer;

de ziekte is het gevolg van een gebrek dat de werknemer tijdens de sollicitatiefase heeft verzwegen;

de werknemer vertraagt of belemmert zijn genezing;

de werknemer weigert om passende arbeid te verrichten;

de werknemer weigert om mee te werken aan redelijke voorschriften of maatregelen die erop zijn gericht om hem passende arbeid te laten verrichten;

de werknemer weigert om mee te werken aan het opstellen, evalueren en bijstellen van het plan van aanpak.

In een ander artikel vertellen wij hoeveel loon er doorbetaald moet worden tijdens ziekte. Dat artikel vindt u hier.
Arbeidsrecht, Leer meer

Hoe kan ik mijn werknemer ontslaan?

Als u een werknemer wilt ontslaan zijn daar verschillende manieren voor. Op welke manier u uw werknemer moet ontslaan is afhankelijk van de reden van het ontslag. Als er bijvoorbeeld sprake is van bedrijfseconomische redenen moet het ontslag van uw werknemer via het UWV en als er sprake is van disfunctioneren moet het ontslag van uw werknemer via de kantonrechter.

Wij adviseren werkgevers die hun werknemer willen ontslaan altijd om eerst te bekijken of de werknemer wil instemmen met een ontslag met wederzijds goedvinden, dat scheelt namelijk behoorlijk wat tijd, geld en negatieve energie. In het geval van een ontslag met wederzijds goedvinden wordt de arbeidsovereenkomst beëindigd door middel van een vaststellingsovereenkomst (VSO). Voor ontslag met wederzijds goedvinden maakt het niet uit wat de ontslaggrond is. Voor alle ontslaggronden kan de werknemer met wederzijds goedvinden worden ontslagen. Meer over het ontslag met wederzijds goedvinden leest u hier.
Arbeidsrecht, Leer meer

De wettelijke opzegverboden bij ontslag

In de wet zijn een aantal gevallen opgenomen waarin de werkgever de arbeidsovereenkomst niet mag opzeggen (de werknemer niet mag ontslaan). Dit zijn de opzegverboden. Deze opzegverboden zijn ervoor bedoeld om werknemers die een groter risico lopen om ontslagen te worden extra bescherming te bieden. Er wordt daarbij een verschil gemaakt tussen de zogenaamde ‘tijdens’ en de ‘wegens’ verboden. De naam zegt het eigenlijk al. Bij de tijdens verboden mag niet worden opgezegd indien op dat moment sprake is van een in die wet genoemde situatie. Bij de wegens verboden mag niet worden opgezegd als de werkgever de arbeidsovereenkomst wil opzeggen omdat op dat moment sprake is van een in die wet genoemde situatie.
Arbeidsrecht, Leer meer

Re-integratieverplichtingen voor werkgevers bij grensarbeiders

Grensarbeiders. Vooral hier in Twente, waar we dicht tegen de Duitse grens aanzitten, zien we het steeds vaker. Een Nederlandse werkgever die een werknemer in dienst heeft die in een ander EU-land woont, zoals bijvoorbeeld Duitsland. In Nederland rust er op de werkgever een breed scala aan verplichtingen waaraan hij moet voldoen wanneer hij te maken krijgt met een zieke werknemer. Maar hoe dient de Nederlandse werkgever aan deze verplichtingen te voldoen indien zijn werknemer niet in Nederland woont? In dit artikel leest u waar u als werkgever rekening mee moet houden bij het re-integratietraject voor werknemers die over de grens wonen. Het is belangrijk om hier alert op te zijn, want indien u zich als werkgever niet aan uw re-integratieverplichtingen houdt, kan dit in het ergste geval betekenen dat u ernstig verwijtbaar handelt.
Arbeidsrecht, Leer meer

Bouw ik vakantiedagen op tijdens ziekte?

Vanaf 1 januari 2012 bouwt u gewoon vakantiedagen op als u ziek bent. Voor 1 januari 2012 werden er alleen vakantiedagen opgebouwd over het laatste half jaar dat iemand ziek was. Werknemers die dus langer dan een half jaar ziek waren bouwden minder vakantiedagen op. Vanaf 1 januari 2012 is dit gewijzigd.

De wettelijke vakantiedagen zijn de vakantiedagen waar u op grond van de wet recht op heeft. Dit is vier maal de overeengekomen arbeidsduur per week. Iemand die 40 uur per week werkt heeft dus 160 wettelijke vakantie-uren (20 vakantiedagen).
Arbeidsrecht, Leer meer

Wijziging van de arbeidsduur

Werkgevers hebben veelal te maken met werknemers die in deeltijd willen werken of die juist meer willen werken, bijvoorbeeld van deeltijd naar voltijd. Over het algemeen wordt dit in goed overleg geregeld, maar wat nou als dit niet lukt? Wat zijn de rechten en plichten van respectievelijke de werkgever en werknemer?

In het navolgende zullen twee grondslagen worden besproken die kunnen dienen voor een verzoek van de werknemer tot wijziging van de arbeidsduur. Hieronder wordt in hoofdlijnen uiteengezet welke rechten en plichten de werknemer c.q. werkgever heef.
Arbeidsrecht, Leer meer

Ontslag op staande voet aanvechten

In een ander artikel leggen wij uit wanneer iemand op staande voet ontslagen kan worden en aan welke vereisten een ontslag op staande voet moet voldoen. In dit artikel leggen wij uit hoe u een ontslag op staande voet kunt aanvechten zodat u uw recht op WW en de transitievergoeding niet verliest.

Wanneer u op staande voet bent ontslagen kunt u kiezen uit twee opties:

Het ontslag op staande voet vernietigen
Aanspraak maken op de gefixeerde schadevergoeding en op een billijke vergoeding
Wij hebben een modelbrief gemaakt waarmee u bezwaar kunt maken tegen het ontslag op staande voet.
Arbeidsrecht, Leer meer

Heb ik wel recht op een WW-uitkering als ik akkoord ga met mijn ontslag?

Veel arbeidsovereenkomsten eindigen met wederzijds goedvinden (door middel van een vaststellingsovereenkomst). Dat betekent dat werkgever en werknemer het eens zijn over het ontslag. De beëindiging wordt dan vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Veel mensen zijn bang dat zij geen recht hebben op een WW-uitkering als zij een vaststellingsovereenkomst tekenen en dus akkoord gaan met een ontslag met wederzijds goedvinden. Dat is echter nergens voor nodig: meestal heeft u gewoon recht op een WW-uitkering als u met wederzijds goedvinden ontslagen wordt . U moet echter wel een aantal zaken goed controleren. Wanneer de vaststellingsovereenkomst niet goed is opgesteld kan het zijn dat u uw recht op een WW-uitkering verliest. Hieronder leest u waar u op moet letten om te voorkomen dat u uw recht op een WW-uitkering verliest als uw werkgever u wil ontslaan met wederzijds goedvinden.
Arbeidsrecht, Leer meer

Mag mijn werkgever dagen waarop ik ziek ben aanmerken als vakantiedagen?

Onder bepaalde voorwaarden mag dit. Er moeten twee situaties onderscheiden worden. De eerste is de situatie waarin vooraf, in de arbeidsovereenkomst of de cao, overeen is gekomen dat ziektedagen als vakantiedagen worden aangemerkt. De tweede is de situatie waarin, tijdens of na de ziekte, overeen wordt gekomen dat ziektedagen als vakantiedagen worden aangemerkt. Wij zullen eerst bespreken welke vakantiedagen verrekend mogen worden met ziektedagen.
Arbeidsrecht, Leer meer

Ontslag via de kantonrechter

Als u een werknemer wilt ontslaan dan moet u een verzoekschrift indienen bij de kantonrechter. Dat geldt ook voor ontslagen op grond van bedrijfseconomische redenen en landurige ziekte wanneer er geen tussentijds opzegbeding in de arbeidsovereenkomst staat. Ook dan moet er voor het ontslag van de werknemer een verzoekschrift worden ingediend bij de kantonrechter. In dat verzoekschrift vraagt u de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst met uw werknemer te ontbinden (uw werknemer te ontslaan). De kantonrechter mag een arbeidsovereenkomst niet ontbinden (uw werknemer ontslaan) als sprake is van een opzegverbod. Ook moet er in de meeste gevallen voldaan zijn aan de herplaatsingsverplichting.
Arbeidsrecht, Leer meer

Het ontslag met wederzijds goedvinden (VSO)

VSO is een afkorting voor vaststellingsovereenkomst. In het arbeidsrecht wordt een VSO gebruikt om een einde te maken aan de arbeidsovereenkomst. Dat wordt ook wel ontslag met wederzijds goedvinden genoemd. Werkgever en werknemer spreken dan met elkaar af dat de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd en leggen dat schriftelijk vast in een vaststellingsovereenkomst (VSO). De VSO wordt ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd.
Arbeidsrecht, Leer meer

Modelbrief bezwaar ontslag op staande voet

In een ander artikel op onze website leggen wij uit wanneer iemand op staande voet kan worden ontslagen en hoe een ontslag op staande voet kan worden aangevochten. Wij leggen in dat laatste artikel onder andere uit dat er binnen twee maanden een procedure moet worden gestart bij de kantonrechter om het ontslag op staande voet vernietigd te krijgen. Maar, alvorens een procedure te starten is het verstandig om eerst een briefje aan de werkgever toe te sturen waarin u de werkgever vraagt om het ontslag op staande voet in te trekken. Wij hebben voor u een modelbrief gemaakt die u daarvoor kunt gebruiken.
Arbeidsrecht, Leer meer