Consumentenrecht

De klachtplicht

In de wet staat dat een koper geen beroep kan doen op de wettelijke garantie (de non-conformiteit) als hij niet binnen bekwame tijd klaagt. Dat klagen bij de verkoper moet binnen bekwame tijd nadat de koper heeft ontdekt dat het product niet aan de overeenkomst beantwoordt of binnen bekwame tijd nadat hij dit redelijkerwijze had behoren te ontdekken.

De reden van de klachtplicht is dat de verkoper beschermd moet worden tegen te laten en daardoor moeilijk te betwisten klachten. De koper moet dus na aankoop de zaak op deugdelijkheid onderzoeken en de verkoper zo snel mogelijk waarschuwen als blijkt dat de zaak niet aan de overeenkomst beantwoordt.
Consumentenrecht, Leer meer

Ik heb een auto gekocht met een teruggedraaide kilometerstand. Kan ik de koop nu ontbinden?

In een ander artikel leggen wij uit hoe het zit als u een auto heeft gekocht met gebreken maar zonder garantie. In dat artikel leggen wij ook uit wat non-conformiteit is. In het kort: een product is non-conform wanneer het niet aan de overeenkomst beantwoordt. Een auto met een teruggedraaide kilometerstand beantwoordt natuurlijk niet aan de overeenkomst. Dat betekent dat u de koop kunt ontbinden. In dit artikel leggen wij dat uit. Ook hebben wij modelbrieven gemaakt die u kunt gebruiken om de koop van uw auto te ontbinden.
Consumentenrecht, Leer meer

Hoeveel kost een rechtszaak gemiddeld?

Een vraag die veel aan ons wordt gesteld is hoe duur procederen is. Wat kost een gemiddelde rechtszaak? Als wij een procedure voeren liggen de kosten daarvan gemiddeld tussen de € 5.000,- en € 15.000,-. Hoeveel een rechtszaak kost is afhankelijk van meerdere factoren. Ook zijn er verschillende kosten, namelijk de deurwaarderskosten, de griffierechten en de advocaatkosten. Wij bespreken in dit artikel alleen de kosten van een civiele procedure.

Consumentenrecht, Leer meer

Heeft het zin om een aangetekende brief te weigeren?

Wij krijgen regelmatig brieven retour die wij per aangetekende post hebben verstuurd. Op de enveloppe zit dan een sticker waaruit blijkt dat de brief is geweigerd of niet is afgehaald op het postkantoor. Blijkbaar denken mensen dat de inhoud van de brief geen werking heeft wanneer zij de brief weigeren of niet ophalen maar dat is niet waar. Het is ook heel onverstandig om een aangetekende brief te weigeren. Mededelingen die per aangetekende post worden verstuurd zijn vaak mededelingen die een ander ook echt moeten bereiken om hun werking te hebben. U kunt daarbij denken aan het stuiten van de verjaring of het vernietigen of ontbinden van een overeenkomst.
Consumentenrecht, Leer meer

Camper met verborgen gebreken

Heeft u een (tweedehands) camper gekocht met verborgen gebreken? En is er geen garantie verleend op de camper of valt het gebrek niet binnen de verleende garantie? Doe dan een beroep op de wettelijke garantie (non-conformiteit). Ongeacht de wel of niet verleende garantie en de inhoud van die garantie heeft u altijd recht op de wettelijke garantie. Die wettelijke garantie houdt in dat de camper die u heeft gekocht moet beantwoorden aan de overeenkomst. Beantwoordt de camper niet aan de overeenkomst (omdat hij verborgen gebreken heeft) dan moet de verkoper de camper kosteloos (laten) herstellen. Doet hij dat niet binnen een redelijke termijn? Dan kunt u de koop ontbinden. In dit artikel leggen wij uit wanneer een camper niet aan de overeenkomst beantwoordt en bespreken wij wat voorbeelden uit de praktijk.
Consumentenrecht, Leer meer

Heb ik ook recht op wettelijke garantie als ik mijn auto van een particulier heb gekocht?

In een ander artikel leggen wij uit wanneer u recht heeft op wettelijke garantie als u bij een garagebedrijf een auto heeft gekocht met verborgen gebreken. Wij bespreken daar ook het wettelijk bewijsvermoeden dat geldt wanneer er sprake is van een consumentenkoop. Dat wettelijk bewijsvermoeden geldt niet als u de auto bij een particulier heeft gekocht. Verder zijn de regels van de wettelijke garantie hetzelfde.
Consumentenrecht, Leer meer

Non-conformiteit tweedehands auto

Non-conformiteit betekent dat iets niet conform is. In het geval van een tweedehands auto betekent non-conformiteit dat de tweedehands auto die u heeft gekocht niet voldoet aan de overeenkomst. De tweedehands auto heeft gebreken die u op grond van de overeenkomst niet hoefde te verwachten. Als een auto non-conform is dan kunt u een beroep doen op de wettelijke garantie. In dit artikel leest u alles over de non-conformiteit bij tweedehands auto's. Wilt u liever meteen een jurist spreken? Vraag dan onderaan deze pagina een gratis telefonisch consult aan.
Consumentenrecht, Leer meer

Mag ik zelf een advocaat kiezen als ik een rechtsbijstandverzekering heb?

Als u een rechtsbijstand verzekering heeft dan mag u, wanneer er geprocedeerd moet worden, zelf een advocaat kiezen die wordt betaald door de verzekeraar (het recht op vrije advocaatkeuze). In de buitengerechtelijke fase mag u niet zelf een advocaat kiezen. U wordt dan bijgestaan door een jurist of advocaat van de verzekeraar. U mag u in die buitengerechtelijke fase ook laten bijstaan door een eigen advocaat alleen moet u de kosten van die advocaat dan wel zelf betalen.
Consumentenrecht, Leer meer

Kan ik een rechtszaak aanspannen zonder advocaat?

U heeft niet altijd een advocaat nodig om een rechtszaak te starten. In sommige gevallen kunt u dat ook zelf doen. In dit artikel bespreken wij alleen civiele zaken. In civiele zaken moet er een onderscheid worden gemaakt tussen zaken die dienen bij de kantonrechter en zaken die dienen bij de rechtbank. Voor zaken die bij de rechtbank dienen moet u een advocaat hebben. Zonder advocaat kunt u daar niet procederen. Voor zaken bij de kantonrechter geldt dat u ook zonder advocaat een rechtszaak kunt aanspannen.
Consumentenrecht, Leer meer

Geldigheidsduur cadeaubonnen

Bijna iedereen maakt het wel eens mee. Je krijgt voor je verjaardag een leuke cadeaubon en legt hem in de la. Twee jaar later vind je de bon terug en vraag je jezelf af of je de bon nog kunt inleveren. In dit artikel leggen wij uit hoe lang uw cadeaubon geldig is.

Om te kunnen bepalen hoe lang uw cadeaubon geldig is moet u weten welke informatie er over de geldigheidsduur is afgegeven toen u de cadeaubon kocht. Deze informatie over de geldigheidsduur moet in beginsel op de bon staan of moet in de algemene voorwaarden staan.
Consumentenrecht, Leer meer