Hippischrecht

Verborgen gebreken paard

Wanneer u een paard koopt dan moet dat paard beantwoorden aan de overeenkomst. U moet dat geleverd krijgen wat u op grond van de overeenkomst mocht verwachten. Wat u op grond van de overeenkomst mag verwachten is onder andere afhankelijk van de mededelingen die de verkoper heeft gedaan, de leeftijd en de mate van africhting van het paard, maar ook het gebruiksdoel dat u met het paard voor ogen heeft. Een jong en onervaren paard zal doorgaans sneller schrikken en op hol slaan dan een ouder paard met veel (wedstrijd) ervaring. En van een dressuurpaard kunt u niet verwachten dat hij foutloos hinderissen van 1.20 springt, maar van een (ervaren) springpaard doorgaans wel. Toch kan het lastig zijn om te beoordelen wat men van de overeenkomst mag verwachten, het gaat immers om een levend dier.

Om geschillen na de (ver)koop zo veel mogelijk te voorkomen doet u er goed aan om een schriftelijke koopovereenkomst op te stellen waarin u zo veel mogelijk afspraken tussen u en de (ver)koper vastlegt.
Hippischrecht, Leer meer

Bruikleenovereenkomst paard

In de paardenwereld worden heel wat verschillende soorten overeenkomsten gesloten. De bekendste is de koopovereenkomst maar daarnaast kan men ook denken aan bijvoorbeeld een overeenkomst van opdracht met een ruiter of een huurovereenkomst met een pensionklant. In dit artikel wordt de bruikleenovereenkomst besproken.

Paardrijden en het houden van paarden is een dure aangelegenheid. Een paard is zowel in aankoop als in onderhoud nou eenmaal kostbaar. Sommige mensen kiezen er daarom voor om (nog) geen eigen paard aan te schaffen, maar een paard van iemand anders te verzorgen en te berijden. Soms betekent dit dat iemand twee keer in de week op het paard van een ander rijdt, maar het kan ook zo zijn dat de verzorger het paard bijna als eigen paard kan gebruiken. Vaak is er dan sprake van een bruikleenovereenkomst.
Hippischrecht, Leer meer

Koopovereenkomst paard

Veel paarden worden nog steeds verkocht zonder dat er gebruik wordt gemaakt van een schriftelijke koopovereenkomst. Een schriftelijke koopovereenkomst bij de verkoop van een paard is niet verplicht maar kan wel veel problemen voorkomen.

Zoals wij in een ander artikel (over verborgen gebreken bij een paard) hebben geschreven moet een paard dat wordt verkocht beantwoorden aan de overeenkomst. Wanneer er na de koop van het paard problemen ontstaan wordt er dus gekeken of het paard aan de overeenkomst beantwoordt. Als er dan geen schriftelijke koopovereenkomst is dan is het heel erg lastig om te beoordelen of het paard wel of niet aan de overeenkomst beantwoordt.
Hippischrecht, Leer meer