Verbintenissenrecht

Ontbinding koopovereenkomst op grond van financieringsvoorbehoud woning niet goed gedocumenteerd

In de meeste koopovereenkomsten van woningen is een financieringsvoorbehoud opgenomen. Wanneer de koper de financiering dan voor een bepaalde datum niet rond kan krijgen kan hij de koopovereenkomst ontbinden. In de koopovereenkomst is meestal ook opgenomen dat de ontbinding op grond van het financieringsvoorbehoud goed gedocumenteerd dient te geschieden. Wat onder goed gedocumenteerd wordt verstaan is meestal ook in de koopovereenkomst omschreven. Zo kan er bijvoorbeeld staan dat er minimaal één afwijzing van een bank moet worden overgelegd of een bewijsstuk waaruit volgt dat de koper een offerte heeft aangevraagd die niet tot het gewenste resultaat heeft geleid.
Verbintenissenrecht, Leer meer

Boetes koopovereenkomst woning

Iedereen die wel eens een woning heeft gekocht of verkocht kent de 10% boete. Deze boete staat in bijna alle koopovereenkomsten en moet betaald worden als één van beide partijen de afspraken die zijn gemaakt niet nakomt.

In dit artikel bespreken wij de boete van 10% en de boete van drie promille per dag. Wij leggen uit wanneer die boete betaald moet worden, welke regels er gelden om aanspraak te kunnen maken op de boete en hoe de boete geïncasseerd moet worden. Ook leest u in dit artikel wanneer degene die de boete moet betalen een beroep kan doen op matiging.
Verbintenissenrecht, Leer meer

Buitengerechtelijke incassokosten

Buitengerechtelijke kosten zijn kosten die u in rekening kunt brengen wanneer uw klant niet op tijd de factuur betaalt. Het zijn vastgestelde kosten die worden berekend aan de hand van de hoogte van de vordering, zie onderstaande tabel.

U kunt de buitengerechtelijke kosten altijd in rekening brengen als er te laat wordt betaald. Het is niet zo dat u deze buitengerechtelijke kosten alleen in rekening kunt brengen als u een bedrijf heeft ingeschakeld om de vordering voor u te incasseren. Ook wanneer u zelf de vordering incasseert kunt u aanspraak maken op deze buitengerechtelijke kosten. Het is dan een vergoeding voor de tijd die u heeft moeten besteden aan het incasseren van de vordering.
Verbintenissenrecht, Leer meer

Is een mondelinge koopovereenkomst voor een woning rechtsgeldig?

Voor de meeste overeenkomsten geldt dat deze mondeling tot stand kunnen komen. Zij hoeven niet schriftelijk te worden vastgelegd. Er zijn een aantal uitzonderingen waaronder de koop van een woning. Maar ook voor de koop van een woning geldt dat deze overeenkomst, in bepaalde gevallen, mondeling tot stand kan komen. In dit artikel leggen wij uit in welke gevallen het schriftelijkheidsvereiste geldt. Ook leggen wij uit in welke gevallen u actie kunt ondernemen als de koper of verkoper weigert om de koopovereenkomst te tekenen terwijl er mondeling al wel overeenstemming was. In een ander artikel leggen wij uit wanneer er is voldaan aan het schriftelijkheidsvereiste.
Verbintenissenrecht, Leer meer

Wanneer heb ik recht op een advocaat van onvermogen?

De uurtarieven van advocaten zijn hoog en voor veel mensen moeilijk op te brengen. Soms ontkomt u er echter niet aan om een advocaat in te schakelen. Als uw inkomen en vermogen binnen bepaalde grenzen vallen heeft u recht op een advocaat van onvermogen, dit heet een toevoeging. U betaalt dan een eigen bijdrage en voor het overige deel worden de advocaatkosten betaald door de overheid. De toevoeging wordt in de volksmond pro deo advocaat of ook wel de advocaat van onvermogen genoemd.
Verbintenissenrecht, Leer meer

Is de makelaar aansprakelijk als de woonoppervlakte niet klopt?

Er zijn meerdere aspecten die de prijs van een huis bepalen. Een daarvan is de woonoppervlakte. Het meten van die woonoppervlakte gebeurt volgens een door de branche opgestelde meetinstructie. En toch gaat het regelmatig mis. Na verkoop blijkt dan dat de woning (veel) kleiner is dan in de advertentie op Funda en/of in de brochure stond. Is de verkopend makelaar in zo’n geval aansprakelijk? Ja, meestal wel.
Verbintenissenrecht, Leer meer

Misbruik financieringsvoorbehoud

De meeste kopers van een woning kopen onder voorbehoud van financiering. Als de koper dan op datum x geen financiering heeft kunnen regelen heeft hij het recht, om zonder gevolgen, de koopovereenkomst te ontbinden. Gelukkig doen de meeste kopers hun best om financiering te verkrijgen, zij hebben immers niet voor niets de woning gekocht. Helaas zien wij in de praktijk ook andere voorbeelden. Het komt (best vrij regelmatig) voor dat kopers toch niet hun best doen om de financiering te regelen maar vervolgens wel de koopovereenkomst ontbinden op grond van het financieringsvoorbehoud. Dat gebeurt bijvoorbeeld in situaties waarin een koper toch spijt krijgt van de aankoop (omdat er een andere mooiere woning vrij is gekomen) of zich om andere redenen heeft bedacht. Er wordt dan misbruik gemaakt van het financieringsvoorbehoud. Eigenlijk kan de koper de koopovereenkomst na het verstrijken van de bedenktijd niet meer ontbinden. Afspraak is afspraak, dat is het uitgangspunt. De enige manier om de overeenkomst te kunnen ontbinden is met een beroep op het financieringsvoorbehoud. Om dit soort situaties tegen te gaan bevat de standaard koopovereenkomst van de NVM gelukkig wel wat waarborgen. Er moet aan een aantal voorwaarden zijn voldaan om rechtsgeldig een beroep te kunnen doen op het financieringsvoorbehoud. Die voorwaarden bespreken wij hieronder.
Verbintenissenrecht, Leer meer

Wanneer is er voldaan aan het schriftelijkheidsvereiste voor de verkoop van een woning?

In een ander artikel hebben wij uitgelegd dat een koopovereenkomst met betrekking tot een woning altijd schriftelijk moet zijn als er een particuliere koper in het spel is. Maar wanneer is er nu sprake van een schriftelijke koopovereenkomst? Is het voldoende als er bijvoorbeeld mailwisseling is waaruit de afspraken blijken of moet het echt een document zijn waar koopovereenkomst boven staat?
Verbintenissenrecht, Leer meer

Kan ik zelf een vordering incasseren en een incassoprocedure starten?

Niets zo vervelend als debiteuren die niet betalen en telkens weer met smoesjes komen waarom er niet wordt betaald. Of debiteuren die juist zeggen dat er betaald wordt maar dat vervolgens niet doen. Op een gegeven moment is de maat vol en wilt u niet langer op uw geld wachten: de vordering moet worden geïncasseerd. Maar hoe werkt dat nu zo’n vordering incasseren en kunt u dat ook zelf doen? Ja, dat kan, u kunt zelf een vordering incasseren. In dit artikel leggen wij u uit hoe u dat doet.
Verbintenissenrecht, Leer meer

Hoe start ik zelf een procedure bij de kantonrechter en hoe verloopt die procedure?

U leest dit artikel omdat u zelf een procedure gaat starten bij de kantonrechter of overweegt om zelf een procedure te starten. In dit artikel leggen wij u uit hoe u die procedure start en hoe de procedure verloopt. Wij beschrijven in dit artikel procedures waarin u een bedrag van € 25.000,- of minder vordert van de wederpartij, die procedures worden namelijk gestart met een dagvaarding en dienen bij de kantonrechter. In deze infographic wordt weergegeven hoe u een procedure start en in deze infographic hoe een procedure verloopt.

Verbintenissenrecht, Leer meer

Ik wil geld dat ik (zonder contract) heb uitgeleend terugvorderen. Hoe doe ik dat?

U heeft een onderhandse lening verstrekt aan een familielid, een vriend of iemand anders en wilt dat geld terugvorderen? Hier leest u wanneer een onderhandse lening rechtsgeldig is, of u als lener het geld kunt opeisen dat aan u zou worden uitgeleend, of u als uitlener het geld kunt opeisen wat u heeft uitgeleend, welke stappen u moet ondernemen om het uitgeleende geld terug te krijgen en wat u kunt u doen als het geleende bedrag niet wordt terugbetaald. In een ander artikel leggen wij uit wanneer een onderhandse lening verjaart. Hier kunt u een modelbrief aanvragen waarmee u uitgeleend geld kunt opeisen.
Verbintenissenrecht, Leer meer

Verborgen gebreken huis

Het aan- en verkopen van een huis kan veel stress met zich meebrengen. Als dan eenmaal de levering heeft plaatsgevonden kan men vaak opgelucht ademhalen. Helaas geldt dat niet voor iedereen. Ook na de eigendomsoverdracht van een woning kunnen er nog allerlei problemen ontstaan bijvoorbeeld wanneer er sprake is van verborgen gebreken. In dit artikel leggen wij uit in welke gevallen de verkoper van een huis aansprakelijk is voor verborgen gebreken.

In het kort komt het er op neer dat de verkoper in beginsel alleen aansprakelijk is voor verborgen gebreken die een normaal gebruik als huis in de weg staan. Staat het verborgen gebrek een normaal gebruik als huis niet in de weg? Dan is de verkoper niet aansprakelijk voor de verborgen gebreken. Staat er een ouderdomsclausule in de koopovereenkomst? Dan is de aansprakelijkheid van de verkoper voor verborgen gebreken in of aan het huis meestal helemaal uitgesloten en is de verkoper alleen aansprakelijk voor verborgen gebreken als hij zijn mededelingsplicht heeft geschonden.
Verbintenissenrecht, Leer meer

Modelbrief opeisen geldlening

In een ander artikel op onze website leggen wij uit wanneer iemand op staande voet kan worden ontslagen en hoe een ontslag op staande voet kan worden aangevochten. Wij leggen in dat laatste artikel onder andere uit dat er binnen twee maanden een procedure moet worden gestart bij de kantonrechter om het ontslag op staande voet vernietigd te krijgen. Maar, alvorens een procedure te starten is het verstandig om eerst een briefje aan de werkgever toe te sturen waarin u de werkgever vraagt om het ontslag op staande voet in te trekken. Wij hebben voor u een modelbrief gemaakt die u daarvoor kunt gebruiken.
Verbintenissenrecht, Leer meer

Modelbrieven in gebreke stellen en ontbinding koop woning

Als u een woning heeft gekocht of verkocht gaat u er vanuit dat de andere partij zich houdt aan de overeenkomst en de afspraken nakomt die daarin staat. Helaas komt het regelmatig voor dat die afspraken niet (tijdig) worden nagekomen. In de meeste koopovereenkomsten van huizen en appartementen staan bepalingen over ingebreke stellen, ontbinden en de boete die de andere partij moet betalen als hij of zij de overeenkomst niet nakomt. In een ander artikel leggen wij uit hoe en wanneer er aanspraak gemaakt kan worden op de boetes die zijn opgenomen in de meeste koopovereenkomsten van woningen.
Verbintenissenrecht, Leer meer

Second Opinion Advocaat Rechtsbijstand

Verzekerden krijgen van de rechtsbijstandverzekeraar wel eens te horen dat een zaak geen redelijke kans van slagen heeft. Er wordt dan geen dekking verleend. Dit terwijl de verzekerde van mening is dat hij toch echt een sterke zaak heeft. Ook kan het voorkomen dat u het niet eens bent met de wijze waarop uw zaak behandeld wordt. U kunt in dat geval een second opinion laten uitvoeren op de kosten van de rechtsbijstandverzekeraar. Dit is vastgelegd in de geschillenregeling.
Verbintenissenrecht, Leer meer

Is uw klant failliet en is uw rekening nog niet betaald? Het recht van reclame kan uitkomst bieden

Veel ondernemers hebben er momenteel mee te maken. Klanten met openstaande rekeningen die failliet gaan. De kans dat er een uitkering uit het faillissement volgt is erg klein.

Indien de factuur minder dan zes weken openstaat en de goederen nog geen zestig dagen bij de klant staan dan kunt u waarschijnlijk een beroep doen op het recht van reclame. Wanneer u met succes een beroep doet op het recht van reclame dan krijgt u de geleverde goederen weer terug. U wordt weer de eigenaar van deze goederen.
Verbintenissenrecht, Leer meer

Wat moet ik doen als de koper van mijn huis niet op tijd is met de waarborgsom of bankgarantie?

Bij de verkoop van een woning wordt meestal afgesproken dat er na het verstrijken van het financiervoorbehoud een waarborgsom van 10% van de koopsom wordt gestort of dat er een bankgarantie wordt afgegeven. In de koopovereenkomst staat ook op welke datum dat uiterlijk moet gebeuren. Helaas gebeurt dat niet altijd op tijd. In de meeste gevallen dat dit niet op tijd gebeurt heeft de koper de financiering (nog) niet rond.
Verbintenissenrecht, Leer meer