Consumentenrecht

Wat is het consumentenrecht en hoe werkt het?


Het consumentenrecht regelt de rechten en plichten van consumenten. Zo gelden er bijvoorbeeld speciale regels wanneer een consument iets koopt. Dit zijn wetsartikelen die alleen van toepassing zijn op een consumentenkoop en dus niet gelden wanneer een bedrijf iets koopt. Ook zijn er regels voor de koop op afstand en voor situaties waarin u aan de deur of via internet iets koopt. Omdat iedereen als consument aankopen doet of andere overeenkomsten sluit heeft ook iedereen met het consumentenrecht te maken. Vragen die onder het consumentenrecht vallen zijn bijvoorbeeld:

  • Ik heb via internet een wasmachine besteld maar hij past toch niet in mijn bijkeuken. Mag ik de koop nog ongedaan maken?
  • Ik heb een hond gekocht die vier maanden na de koop ineens heel erg ziek werd. Kan ik de dierenartskosten verhalen op de verkoper?
  • Ik heb ooit een boek besteld en ben vergeten het boek te betalen. Ik ontvang nu na drie jaar alsnog een rekening. Moet ik deze nog betalen?
  • Mijn telefoonabonnement wordt na een jaar automatisch verlengd voor een jaar. Mag dat?.

Heeft u een vraag over het consumentenrecht? Neem dan telefonisch (074-3040111) contact op met Advocatenkantoor Rechtdoor. Wij zijn gevestigd in Borne en zijn goed bereikbaar vanuit Almelo, Hengelo en Enschede. U kunt ook contact opnemen per e-mail of via onze Facebookpagina. Ook zijn wij te bereiken via het contactformulier op onze website.