De klachtplicht
In de wet staat dat een koper geen beroep kan doen op de wettelijke garantie (de non-conformiteit) als hij niet binnen bekwame tijd klaagt. Dat klagen bij de verkoper moet binnen bekwame tijd nadat de koper heeft ontdekt dat het product niet aan de overeenkomst beantwoordt of binnen bekwame tijd nadat hij dit redelijkerwijze had behoren te ontdekken.
De reden van de klachtplicht is dat de verkoper beschermd moet worden tegen te laten en daardoor moeilijk te betwisten klachten. De koper moet dus na aankoop de zaak op deugdelijkheid onderzoeken en de verkoper zo snel mogelijk waarschuwen als blijkt dat de zaak niet aan de overeenkomst beantwoordt.
Gebreken die de koper binnen bekwame tijd had moeten ontdekken
Dat de koper moet klagen binnen bekwame tijd nadat hij het gebrek had moeten ontdekken geldt niet als het een eigenschap is die ontbreekt en waarvan de verkoper had gezegd die aanwezig was of wanneer het afwijking betreft die betrekking heeft op feiten die de verkoper kende of behoorde te kennen en niet heeft medegedeeld.
Wanneer bijvoorbeeld een autoverkoper heeft gezegd dat de auto beschikt over een airco en u komt er pas na vier maanden achter dat de auto geen airco heeft omdat u de auto in de winter heeft gekocht dan kan de verkoper zich niet op het standpunt stellen dat u eerder had moeten klagen omdat u dit gebrek had moeten ontdekken. Hij heeft immers gezegd dat er een airco aanwezig was.
Binnen welke termijn moet er worden geklaagd?
Op die vraag is helaas geen eenduidig antwoord te geven. Het hangt af van de omstandigheden. Voor een consumentenkoop (een koop waarbij een consument iets heeft gekocht bij een bedrijf) geldt dat er tijdig is geklaagd wanneer er binnen twee maanden na de ontdekking is geklaagd of binnen twee maanden nadat de consument het gebrek had moeten ontdekken.
Is er geen sprake van een consumentenkoop dan geldt die termijn van twee maanden niet. Om te bepalen of er binnen bekwame tijd is geklaagd wordt er onder andere gekeken naar de waarneembaarheid van het gebrek, de deskundigheid van partijen, of de verkoper nadeel lijdt door het tijdsverloop, de inhoud en de aard van de overeenkomst en het gestelde gebrek.
Wie moet wat bewijzen?
De verkoper moet stellen en bewijzen dat er niet tijdig is geklaagd door de koper. Hij moet dus ook feiten stellen en eventueel bewijzen waaruit volgt wanneer de koper het gebrek heeft ontdekt of had kunnen ontdekken.
Wat als er niet tijdig is geklaagd?
Dan kunt u geen beroep meer doen op de wettelijke garantie en de daarbij behorende rechten zoals kosteloos herstel of vervanging. Het is dus echt heel erg belangrijk dat u op tijd klaagt en niet wacht met klagen. U kunt voor het voldoen aan uw klachtplicht een ingebrekestelling gebruiken. Wij hebben een ingebrekestelling gemaakt die u kunt gebruiken wanneer u een auto met gebreken heeft gekocht of een ander product met gebreken.
Wilt u weten wie wij zijn? Dat leest u hier. Liever weten wat onze cliënten van ons vinden? Kijk dan op onze pagina van Advocaatscore.