Weet met wie je zaken doet
Als je een overeenkomst sluit, weet jij dan precies met wie je zaken doet? En waarom is dat eigenlijk belangrijk? Weten met wie je zaken doet is belangrijk omdat je dan weet wie de tegenprestatie moet leveren. Als je iets levert (een dienst of product), weet je van wie je geld kan vorderen. Als je iets hebt gekocht, weet je wie jou moet leveren.
Uit het volgende voorbeeld, blijkt goed waarom het belangrijk is dat je weet met wie je zaken doet:
Dienstverlener X correspondeerde telkens met de heer Y per e-mail. De heer Y ondertekende zijn e-mails telkens met de handelsnaam van zijn organisatie (voor het gemak ‘BEDRIJF’). Dienstverlener X dacht dan ook dat hij zaken deed BEDRIJF. BEDRIJF verzocht dienstverlener X om voor drie ondernemingen (drie verschillende BV’s die allemaal verbonden zouden zijn met BEDRIJF) werkzaamheden te verrichten. Nadat dienstverlener X zijn werkzaamheden had verricht, stuurde hij een factuur per e-mail naar de heer Y. De factuur was gericht aan BEDRIJF. Echter, toen BEDIJRF de rekening van dienstverlener X niet betaalde, zelfs niet na meerdere sommaties, wilde dienstverlener X BEDRIJF dagvaarden. Het dossier kwam bij ons kantoor te liggen.
Bij nader onderzoek, bleek dat er in de registers van de Kamer van Koophandel (KvK) helemaal geen organisatie met de naam BEDRIJF was ingeschreven. Ook die handelsnaam was niet ingeschreven. Met wie heeft dienstverlener X dan een overeenkomst gesloten? Wie moet de rekeningen van dienstverlener X betalen?
Moet dienstverlener X bij de heer Y zijn, of moet zij bij één van de drie BV’s zijn voor wie zij de werkzaamheden feitelijk heeft verricht? De heer Y – zo blijkt naderhand – is bij geen van de drie BV’s werkzaam, maar bij een zusteronderneming van de drie BV’s. Is dat dan misschien de partij die moet worden gedagvaard?
Dat is een lastige keuze, zeker als je bedenkt dat, als dienstverlener X de dagvaardingsprocedure verliest omdat zij de verkeerde partij blijkt te hebben gedagvaard, dienstverlener X de proceskosten aan die partij moet vergoeden. Dienstverlener X zou bijvoorbeeld de drie BV’s, de heer Y en de zusteronderneming kunnen dagvaarden. Eén van hen zal de rekening wel moeten betalen, maar in het slechtste scenario, zal dienstverlener X aan de overige vier de proceskosten moeten vergoeden.
De zaak in dit voorbeeld is op dit moment nog niet afgerond. Dienstverlener X is met de heer Y in overleg. Het voorbeeld hiervoor geeft echter wel goed aan dat het van belang is dat je weet met wie je zaken doet.
In verreweg de meeste gevallen, loopt het allemaal wel los. Maar als dat een keer niet het geval is, kan het knap vervelend zijn (en veel geld kosten) als je niet weet met wie je zaken hebt gedaan en als je dus niet (zeker) weet van wie je iets te vorderen hebt. Vraag daarom altijd om een KvK-nummer van de partij met wie je zaken doet en controleer in de registers van de KvK of dit de juiste partij is (en eventueel of degene met wie je contact hebt bevoegd is om zaken met jou te doen). Dat kan een heleboel ellende voorkomen!
Heeft u een vraag over dit artikel? Neem dan contact met ons op (Advocatenkantoor Rechtdoor). Bel ons op 0546-898248 of mail naar info@rechtdoor.nl
Gerelateerde berichten
