Ontslag via de kantonrechter
Als u een werknemer wilt ontslaan vanwege
- frequent ziekteverzuim;
- discfuntioneren;
- verwijtbaar handelen of nalaten;
- gewetensbezwaren;
- een verstoorde arbeidsrelatie;
- de restcategorie;
- de combinatiegrond
dan moet u een verzoekschrift indienen bij de kantonrechter. Dat geldt ook voor ontslagen op grond van bedrijfseconomische redenen en landurige ziekte wanneer er geen tussentijds opzegbeding in de arbeidsovereenkomst staat. Ook dan moet er voor het ontslag van de werknemer een verzoekschrift worden ingediend bij de kantonrechter. In dat verzoekschrift vraagt u de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst met uw werknemer te ontbinden (uw werknemer te ontslaan). De kantonrechter mag een arbeidsovereenkomst niet ontbinden (uw werknemer ontslaan) als sprake is van een opzegverbod. Ook moet er in de meeste gevallen voldaan zijn aan de herplaatsingsverplichting.
De procedure voor ontslag via de kantonrechter
De procedure voor ontslag via de kantonrechter bestaat uit een schriftelijke fase en uit de mondelinge behandeling.
De schriftelijke fase in de ontslagprocedure bij de kantonrechter
Als u een werknemer wilt ontslaan in één van de hierboven genoemde situaties dan begint u (of uw jurist of advocaat) allereerst met het indienen van een verzoekschrift bij de kantonrechter. Het verzoekschrift is een schriftelijk stuk waarin de aanvraag voor het ontslag van uw werknemer wordt omschreven. U mag dit zelf doen, maar het is verstandig om u hierin te laten bijstaan door een jurist of advocaat. De rechtbank zal er vervolgens voor zorgen dat uw verzoekschrift wordt doorgestuurd naar de werknemer en zal hem daarbij vragen om te reageren op het verzoekschrift. De reactie van de werknemer wordt het verweerschrift genoemd. In het verweerschrift kan de werknemer uitleggen waarom hij niet eens is met de redenen die u als werkgever heeft aangegeven voor het ontslagverzoek. Ook kan de werknemer vragen om een transitievergoeding en een billijke vergoeding. De werknemer (of zijn jurist of advocaat) kan er ook voor kiezen om op de zitting verweer te voeren. Er wordt dan geen verweerschrift ingediend.
De mondelinge behandeling in de ontslagprocedure bij de kantonrechter
Nadat het verzoekschrift is ingediend wordt er door de rechtbank een datum gekozen voor de mondelinge behandeling van uw ontslagverzoek bij de kantonrechter. Die mondelinge behandeling vindt meestal binnen enkele weken plaats. Tijdens deze zitting kunnen u en de werknemer de standpunten mondeling toelichten en op elkaar reageren. Ook zal de kantonrechter aan beide partijen vragen stellen om een duidelijk beeld te verkrijgen van de situatie. Tijdens de zitting kan het voorkomen dat de kantonrechter u en de werknemer de gang op stuurt om te onderhandelen en tot een schikking te komen. Als er dan overeenstemming wordt bereikt, hoeft de rechter geen uitspraak meer te doen en is de zaak opgelost. Lukt dit niet, dan zal de zitting gewoon verder gaan en zal de rechter uiteindelijk een uitspraak doen. Deze uitspraak wordt de beschikking genoemd.
De beschikking in de ontslagprocedure bij de kantonrechter
In beginsel doet de kantonrechter binnen vier weken na de mondelinge behandeling uitspraak. Daarin zal de rechter zijn oordeel geven over de verzoeken. Zo zal zijn opgenomen of de arbeidsovereenkomst wordt ontbonden (uw werknemer wordt ontslagen) en per welke datum dit is. Ook geeft de rechter in de beschikking zijn oordeel over de vraag of de werknemer recht heeft op een transitievergoeding en eventueel een billijke vergoeding. Is één der partijen hij het niet eens met de beschikking, dan kan binnen 3 maanden hoger beroep worden ingesteld bij het gerechtshof. Bij het gerechtshof geldt verplichte procesvertegenwoordiging door een advocaat. Die ontslagprocedure kunt u dus niet zelf voeren, de ontslagprocedure bij de kantonrechter wel.
Heeft u hier vragen over? Vraag dan hieronder een gratis telefonisch consult aan of bel ons op 0546-898248.
Gerelateerde berichten
