Kan een agentuurovereenkomst zomaar worden opgezegd?
Als er in de agentuurovereenkomst zelf geen afspraken zijn gemaakt over de opzegging van de agentuurovereenkomst gelden de wettelijke bepalingen. In dit artikel leggen wij uit wat er in deze wettelijke bepalingen staat.
Wat is een agentuurovereenkomst?
Wat een agentuurovereenkomst is, staat beschreven in de wet. In artikel 7:428 lid 1 BW is te lezen: “De agentuurovereenkomst is een overeenkomst waarbij de ene partij, de principaal, aan de andere partij, de handelsagent, opdraagt, en deze zich verbindt, voor een bepaalde of een onbepaalde tijd en tegen beloning bij de totstandkoming van overeenkomsten bemiddeling te verlenen, en deze eventueel op naam en voor rekening van de principaal te sluiten zonder aan deze ondergeschikt te zijn.”
Een handelsagent is dus een zelfstandige partij (geen werknemer) die bemiddelt bij de totstandkoming van overeenkomsten tussen zijn opdrachtgever (de ‘principaal’) en de klanten van die opdrachtgever. De handelsagent krijgt voor de overeenkomsten die hij tot stand brengt tussen de principaal en de klant een financiële vergoeding (provisie).
Afspraken in de agentuurovereenkomst
Het is verstandig dat de handelsagent en de principaal hun afspraken vastleggen in een ‘agentuurovereenkomst’. Daarin kunnen zaken worden geregeld over de duur van de overeenkomst, de provisie, een concurrentiebeding, de opzegtermijn, aansprakelijkheid, een klantvergoeding, etc. Maar, wat nou als je niets op papier hebt vastgelegd? Wanneer kan een agentuurovereenkomst dan worden opgezegd?
Wettelijke bepalingen opzegging agentuurovereenkomst
Als er niets is vastgelegd over de opzegging van de agentuurovereenkomst, dan gelden de bepalingen in de wet. Als één van de twee partijen de agentuurovereenkomst wil opzeggen, moet hij/zij de wettelijke opzegtermijn van 4 maanden in acht nemen. Daar moet een maand bij op worden geteld als de samenwerking tussen principaal en handelsagent 3 jaar of langer heeft geduurd. Als dat zes jaar of langer is, dan moeten er zelfs twee maanden bij op worden geteld. Dus als je (bijvoorbeeld) 10 jaar als handelsagent hebt gewerkt voor een bedrijf, dan kan je (of dan kan de principaal) de overeenkomst pas opzeggen met inachtneming van een opzegtermijn van 6 maanden. Bovendien kan de agentuurovereenkomst pas worden opgezegd tegen het einde van een kalendermaand. Dus als je 10 jaar hebt gewerkt als handelsagent, en je zegt op 5 januari de agentuurovereenkomst op, dan kan die overeenkomst op z’n vroegst eindigen op 1 augustus.
Opzegging agentuurovereenkomst zonder opzegtermijn
Er is echter een uitzondering. In sommige gevallen, kan je (of kan de principaal) de agentuurovereenkomst per direct opzeggen. De opzegtermijn hoeft namelijk niet in acht te worden genomen als de andere partij een dringende reden heeft gegeven voor het beëindigen van de agentuurovereenkomst. De wet spreekt hier over: “…omstandigheden van zodanige aard dat van de partij die de overeenkomst doet eindigen, redelijkerwijs niet gevergd kan worden de overeenkomst, zelfs tijdelijk, in stand te laten”. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan diefstal, minshandeling, bedreiging, maar ook bijvoorbeeld het faillissement van de handelsagent kan een dringende reden opleveren of bedrog of schending van het concurrentiebeding.
Ook de kantonrechter kan een agentuurovereenkomst ontbinden zonder rekening te houden met de opzegtermijn. Maar… dat kan alleen als er sprake is van een dringende reden of van een verandering in omstandigheden die zodanig zijn, dat de overeenkomst eigenlijk wel op korte termijn zou moeten worden beëindigd. Bij dat laatste kan je bijvoorbeeld denke aan een verstoorde verstandhouding tussen principaal of handelsagent, het ontstaan van een onwerkbare situatie of simpelweg ingrijpende wijzigingen in de bedrijfsvoering van de principaal.
Schadevergoeding bij opzegging agentuurovereenkomst
De partij die een dringende reden heeft gegeven voor de opzegging, moet vaak een schadevergoeding betalen aan de andere partij, en zo’n schadevergoeding kan aardig oplopen… In de meeste gevallen, zal er vrij snel aanspraak gemaakt moeten worden op de schadevergoeding, anders komt het recht hierop te vervallen.
Maar LET OP! Als je als handelsagent of principaal een agentuurovereenkomst per direct, vanwege een dringende reden wilt beëindigen, dan moet dat wel zorgvuldig gebeuren. Als je dat niet op de juiste wijze doet, kan het zijn dat de agentuurovereenkomst wel per direct wordt beëindigd, maar dat je een schadevergoeding moet betalen aan de andere partij omdat de opzegging niet volgens de regels heeft plaatsgevonden. Je kunt ook niet te lang wachten met het opzeggen van de overeenkomst vanwege een dringende reden.
Dus… Als je principaal of handelsagent bent, en de andere partij heeft een dringende reden gegeven/gecreëerd om de agentuurovereenkomst vanwege een dringende reden direct op te zeggen, schakel dan direct een deskundige jurist in die je helpt bij de opzegging van de agentuurovereenkomst. Voorkom dat je fouten maakt die je duur kunnen komen te staan!
Gerelateerde berichten
