Zo ziet een incassoprocedure er uit
Een incassoprocedure moet worden opgestart als uw klant zijn factuur niet betaalt. Zo’n incassoprocedure bestaat uit twee fases die wij hieronder beschrijven.
Fase I: de buitengerechtelijke incassoprocedure
Tijdens de buitengerechtelijke incassoprocedure probeert u uw klant te laten betalen door het versturen van herinneringen en aanmaningen. Vaak is het ook verstandig om even een telefoontje te plegen. Persoonlijk contact tijdens de incassoprocedure zorgt vaak toch voor snellere betaling. Een goede buitengerechtelijke incassoprocedure ziet er als volgt uit:
Binnen een week na vervaldatum factuur: herinnering (per mail)
Binnen een week na verstrijken termijn herinnering: aanmaning (per mail)
Binnen een week na verstrijken termijn aanmaning: laatste aanmaning (per aangetekende post)
Voor al deze mails/brieven hebben wij voorbeelden gemaakt die u gratis kunt downloaden.
Betaalt uw klant niet tijdens deze buitengerechtelijke incassoprocedure? Dan is het tijd om een gerechtelijke incassoprocedure te starten.
Fase II: de gerechtelijke incassoprocedure
Om uw klant tot betaling te kunnen dwingen heeft u een vonnis nodig en een vonnis krijgt u door een gerechtelijke incassoprocedure te starten. Als uw vordering lager is dan € 25.000,- kunt u dat heel eenvoudig zelf doen. Meer informatie daarover vindt u hier
Hoe start ik een gerechtelijke incassoprocedure?
Hoe u een gerechtelijke incassoprocedure start kunt u zien in deze infographic. U start de gerechtelijke incassoprocedure met een dagvaarding. In die dagvaarding schrijft u wat u vordert (betaling van de factuur), van wie u dat vordert (uw klant) en waarom u dat vordert (omdat de klant ondanks herinnering en aanmaning niet betaalt). Die dagvaarding stuurt u in tweevoud naar de deurwaarder. De deurwaarder controleert of uw dagvaarding aan alle formele vereisten voldoet. De deurwaarder schrijft ook in de dagvaarding wanneer uw wederpartij zich moet melden bij de rechtbank. De deurwaarder laat één exemplaar van die dagvaarding achter bij uw wederpartij en het andere exemplaar krijgt u terug. Dat exemplaar stuurt u naar de rechtbank en dan is de gerechtelijke incassoprocedure gestart. U krijgt van de rechtbank telkens per brief instructies over het verloop van de incassoprocedure. In 80% van de gevallen verschijnt de klant helemaal niet bij de rechtbank. U krijgt dan binnen zes weken het vonnis opgestuurd. U hoeft zelf niet naar de rechtbank, ook niet op de datum dat de klant bij de rechtbank moet verschijnen. U hoeft daar niet bij te zijn.
Hoe verloopt de gerechtelijke incassoprocedure?
Hoe een gerechtelijke incassoprocedure verloopt ziet u in deze infographic. In de 20% van de gevallen waarin de klant wel verweer voert tegen de vordering is het aan de rechter om te bepalen hoe de gerechtelijke incassoprocedure verder verloopt. In de meeste gevallen zal de rechter een zitting houden. U kunt dan een toelichting geven en reageren op het verweer van de klant. Na die zitting zal er in de meeste gevallen een vonnis worden gewezen.
Gerelateerde berichten
