Het ontslag met wederzijds goedvinden (VSO)
VSO is een afkorting voor vaststellingsovereenkomst. In het arbeidsrecht wordt een VSO gebruikt om een einde te maken aan de arbeidsovereenkomst. Dat wordt ook wel ontslag met wederzijds goedvinden genoemd. Werkgever en werknemer spreken dan met elkaar af dat de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd en leggen dat schriftelijk vast in een vaststellingsovereenkomst (VSO). De VSO wordt ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd.
Wat moet er in een VSO staan voor ontslag met wederzijds goedvinden?
Om er voor te zorgen dat de werknemer na een ontslag met wederzijds goedvinden aanspraak kan maken op een WW-uitkering is het belangrijk dat in de VSO komt te staan dat 1) de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd op initiatief van de werkgever, 2) er geen sprake is van een dringende reden en 3) de werknemer geen verwijt kan worden gemaakt.
Zorg er ook altijd voor dat er bij een ontslag met wederzijds goedvinden in de VSO rekening wordt gehouden met de opzegtermijn die in de arbeidsovereenkomst staat. Als bijvoorbeeld de opzegtermijn drie maanden is dan moeten er drie maanden zitten tussen het moment waarop de VSO wordt getekend en het moment waarop de arbeidsovereenkomst eindigt. Het UWV houdt hier bij een ontslag met wederzijds goedvinden namelijk rekening mee bij de WW-uitkering.
Bovenstaande punten zijn bij een ontslag met wederzijds goedvinden dus van belang om in de VSO op te nemen voor de WW-uitkering.
Ontbinden van de VSO (ongedaan maken ontslag met wederzijds goedvinden)
Een werknemer heeft het recht om de VSO te ontbinden en dus om het ontslag met wederzijds goedvinden ongedaan te maken. De werknemer heeft hiervoor volgens de wet 14 dagen bedenktijd voor. Deze bedenktijd moet ook in de VSO zijn opgenomen. Staat die termijn niet in de VSO? Dan heeft de werknemer drie weken de tijd om zich te bedenken en de VSO te ontbinden. Als een werknemer de VSO binnen de daarvoor gestelde termijn ontbindt, moet het dienstverband worden hersteld. Als de werkgever dit weigert, dan kan de werknemer aanspraak maken op schadevergoeding. Daarnaast kan de VSO geheel of gedeeltelijk worden ontbonden als de afspraken die zijn vastgelegd in de VSO niet worden nagekomen. Dan is er namelijk sprake van wanprestatie. In het geval van wanprestatie kan overigens ook worden gevorderd dat de andere partij alsnog zijn afspraken nakomt.
Ontslag met wederzijds goedvinden bij ziekte
Ga als werknemer nooit akkoord met een ontslag met wederzijds goedvinden als je ziek bent. Teken als werknemer dus nooit een VSO als je ziek bent. Het UWV kan dit zien als een benadelingshandeling waardoor er geen WW uitkering wordt verstrekt. Wij adviseren zieke werknemers om altijd eerst juridisch advies in te winnen voordat zij akkoord gaan met een ontslag met wederzijds goedvinden.
Wat nu als de werknemer niet akkoord gaat met de VSO?
Als de werknemer niet akkoord gaat met een ontslag met wederzijds goedvinden dan moet de werkgever de rechter of het UWV vragen om de werknemer te mogen ontslaan. Een werknemer mag nooit zomaar ontslagen worden en je kunt als werknemer ook niet verplicht worden om een vso te tekenen. Als een werknemer niet instemt met een VSO dan is er altijd toestemming van de rechter of het UWV nodig. Als er sprake is van bedrijfseconomische redenen of langdurige ziekte (meer dan twee jaar) gaat het ontslag via het UWV, in andere gevallen via de kantonrechter.
Wilt u hulp bij het opstellen van een VSO of heef u een VSO aangeboden gekregen en wilt u die laten controleren? Vraag dan hieronder een gratis telefonisch consult aan of bel ons op 0546-898248. Wij werken voor vaste prijzen.
Gerelateerde berichten
