Heb ik wel recht op een WW-uitkering als ik akkoord ga met mijn ontslag?
Veel arbeidsovereenkomsten eindigen met wederzijds goedvinden (door middel van een vaststellingsovereenkomst). Dat betekent dat werkgever en werknemer het eens zijn over het ontslag. De beëindiging wordt dan vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Veel mensen zijn bang dat zij geen recht hebben op een WW-uitkering als zij een vaststellingsovereenkomst tekenen en dus akkoord gaan met een ontslag met wederzijds goedvinden. Dat is echter nergens voor nodig: meestal heeft u gewoon recht op een WW-uitkering als u met wederzijds goedvinden ontslagen wordt . U moet echter wel een aantal zaken goed controleren. Wanneer de vaststellingsovereenkomst niet goed is opgesteld kan het zijn dat u uw recht op een WW-uitkering verliest. Hieronder leest u waar u op moet letten om te voorkomen dat u uw recht op een WW-uitkering verliest als uw werkgever u wil ontslaan met wederzijds goedvinden.
Wat moet er in de vaststellingsovereenkomst staan?
Er moet er in ieder geval in de vaststellingsovereenkomst staan:
- dat uw werkgever het initiatief heeft genomen voor de beëindiging van de arbeidsovereenkomst
- dat u geen verwijt valt te maken
- dat er geen sprake is van een dringende reden.
Als bovenstaande punten in de vaststellingsovereenkomst staan heeft u meestal gewoon recht op een WW-uitkering als u akkoord gaat met uw ontslag met wederzijds goedvinden.
Waar u ook rekening mee moet houden is de opzegtermijn. In de vaststellingsovereenkomst moet de opzegtermijn, die tussen u en uw werkgever geldt, in acht worden genomen. Dit omdat het UWV bij een ontslag met wederzijds goedvinden rekening houdt met deze opzegtermijn. U krijgt pas WW nadat de opzegtermijn is verstreken. Om een en ander te verduidelijken volgt hieronder een voorbeeld:
Tussen u en uw werkgever geldt een opzegtermijn van een maand. U en uw werkgever ondertekenen op 20 januari 2022 de vaststellingsovereenkomst waar het ontslag met wederzijds goedvinden in staat. In dat geval kan in de vaststellingsovereenkomst worden opgenomen dat de arbeidsovereenkomst eindigt per 1 maart 2022. Indien de arbeidsovereenkomst eerder eindigt, bijvoorbeeld per 1 februari 2022, ontvangt u mogelijk geen WW-uitkering over de maand februari. Dit omdat het UWV bij een ontslag met wederzijds goedvinden rekening houdt met een fictieve opzegtermijn van een maand. U kunt dus pas vanaf 1 maart 2022 aanspraak maken op een WW-uitkering.
Vaststellingsovereenkomst bij ziekte
Wanneer u tijdens uw ziekte instemt met een vaststellingsovereenkomst kan het UWV dit zien als een benadelingshandeling en kan een uitkering worden geweigerd. Neem altijd contact op met een jurist of advocaat wanneer uw werkgever u een vaststellingsovereenkomst aanbiedt terwijl u ziek bent. Dit om te voorkomen dat u uw recht op WW verliest.