Geschil over erfgrens
Vaak wordt er aan de rijdende rechter gedacht als het gaat over geschillen over de erfgrens. Dit soort geschillen komen echter veel vaker voor dan u denkt. Er wordt ook altijd een beetje lacherig gedaan over erfgrensgeschillen maar dit soort geschillen hebben vaak een hele grote impact op mensen omdat het gaat om de eigen leefomgeving. Je wordt er iedere dag mee geconfronteerd.
Wat moet ik doen als ik een geschil heb over de erfgrens
Ga altijd eerst in overleg met de buren vaak is er in overleg veel mogelijk. Als er onduidelijkheid is over de grens is het verstandig om het Kadaster te laten komen voor een erfgrensreconstructie. Het Kadaster maakt dan in het veld de grens inzichtelijk. Als dan blijkt dat één van beiden grond van de ander in bezit heeft kunt overleggen met elkaar wat u daarmee doet. U zou bijvoorbeeld kunnen afspreken dat de grond wordt gekocht of dat er een persoonlijk gebruiksrecht wordt verleend.
Ik denk dat er sprake is van verjaring
Kunt u het geschil over de erfgrens samen niet oplossen? Dan moet er bekeken worden waar de juridische grens loopt. De kadastrale grens is niet altijd de juridische grens. Wij hebben verschillende artikelen geschreven over verjaring van een erfgrens:
Kan een erfgrens wijzigen voor verjaring?
Ben ik eigenaar van de grond geworden door verjaring?
Ik wil dat mijn grond wordt ontruimd
Heeft u een geschil over de erfgrens en hebben de buren grond van u in gebruik? Dan vindt u meer informatie in ons artikel waarin wij de vraag beantwoorden: wat moet ik doen als iemand grond van mij in gebruik heeft?
Ik wil verjaring van de erfgrens voorkomen
Is er een geschil over de erfgrens en wilt u verjaring van de grens voorkomen, lees dan ons artikel verjaring erfgrens voorkomen.
Snippergroen
Wordt er grond teruggevorderd in het kader van een snippergroenproject? Lees dan ons artikel over snippergroen.
Meer informatie erfgrensgeschil
Wilt u meer informatie over erfgrensgeschillen? Download dan ons gratis informatieboekje over grensgeschillen of kijk onze online cursus over erfgrenzen en verjaring. Deze curus is gratis voor mensen die een geschil hebben met een overheidsorgaan. Meer informatie daarover vindt u bij de FAQ op de pagina van de cursus. Op die pagina vindt u ook een video waarin wordt uitgelegd wat u van de cursus kunt verwachten.
Gerelateerde berichten
- Wat moet ik als bewijs aandragen voor de verjaring van grond en hoeveel bewijs is er nodig?
- Is eigendomsverkrijging van grond door verjaring onrechtmatig?
- Modelbrief beroep op verjaring grond
- Wat moet ik doen als iemand grond van mij in gebruik heeft?
- Hoe krijg ik na verjaring grond op mijn naam in het Kadaster?
- Beplanting en bebouwing bij de erfgrens wat mag wel en wat mag niet?
- Snippergroen
